Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Les companyies de l’Ibex tenen un 31,2% de conselleres i en només 3 casos el màxim càrrec recau en una dona

ACN Barcelona.-Les empreses de l’Ibex-35 van tancar el 2020 amb un 31,2% de dones als consells d’administració, l’objectiu que marcava la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) però lluny […]

Avatar
Agències 02/03/2021

ACN Barcelona.-Les empreses de l’Ibex-35 van tancar el 2020 amb un 31,2% de dones als consells d’administració, l’objectiu que marcava la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) però lluny de l’horitzó del 40% de la llei d’igualtat, segons l’informe que cada any preparen IESE i Atrevia abans del 8 de març, el Dia de la Dona Treballadora. Encara hi ha 14 empreses del selectiu, entre les quals el Banc Sabadell o Telefónica, que no compleixen amb aquesta meta d’un terç dels seients ocupats per dones. Així mateix, l’estudi mostra poca presència femenina als màxims òrgans de poder, amb només 3 presidentes o conselleres delegades. Pel que fa a la totalitat d’empreses cotitzades, es queden a 4 punts de l’objectiu del 2020, amb un 25,78% de conselleres.

L’estudi ‘Dones als Consells de les empreses cotitzades’ que s’ha donat a conèixer aquest dimarts indica que la presència femenina en els consells d’administració de l’Ibex ha augmentat més del doble en l’última dècada i es va situar en 139 conselleres el 2020, 15 més que l’any anterior.Tot i això, el 40% de les companyies del selectiu no compleixen encara amb la meta que marca la CNVM, i que és encara més baixa que la de la llei d’igualtat. Les empreses que no han complert l’objectiu són Ferrovial, Solaria, ACS, Cie Automotive, Amadeus, Bankia, Enagás, Naturgy, Banc Sabadell, Colonial, Acciona, Meliá Hotels, Viscofán i Telefónica. En canvi, 19 companyien arriben al 30% de seients ocupats per dones i només 4 superen l’horitzó que marca la normativa del 40%: Red Electrica de España (REE), Caixabank, IAG i Santander.Si es posa la lupa sobre tot el mercat borsari, es veu que només un terç de les empreses -28 de 92- aconsegueix aplicar la recomanació del 30% de presència femenina als consells d’administració. En dos casos, Realia i Adolfo Domínguez, aquest òrgan és paritari, amb un 50% de càrrecs ocupats per dones. En sentit contrari, l’estudi mostra que encara 10 empreses del mercat continu sense cap consellera.La presència femenina ha crescut durant l’última dècada, però en els màxims llocs executius de les companyies la representació de les dones és mínima. Així doncs, només tres dones ostenten el màxim poder de decisió a les empreses de l’Ibex-35, dues com a presidentes executives -Ana Patricia Botín al Santander i Beatriz Corredor en REE- i una com a CEO -María Dolores Dancausa a Bankinter-.Les dades publicades aquest dimarts asseguren que el 94,29% de les presidències de l’Ibex-35 corresponen a homes. En el 96,43% de les ocacions, el càrrec de conseller delegat també l’ocupa un home.En el conjunt del continu, només dos sectors superen l’objectiu del 30% de presència femenina als consells: el de petroli i energia (gairebé el 31%) i serveis financers (30,1%). Els sectors de materials bàsics, indústria i construcció (21,5%), juntament amb el de serveis immobiliaris (23,7%), segueixen sent els més reticents a incorporar dones als òrgans de direcció.En línies generals, “la presència de la dona en llocs de responsabilitat i poder a les societats cotitzades avança, el que és una magnífica notícia per a tots. Però encara queda molt per fer”, ha indicat Núria Vilanova, fundadora i presidenta d’Atrevia.En una dècada, s’ha passat de 66 conselleres a 139, és a dir, més del doble. Amb tot, amb el ritme actual de progressió (+2,64%), no s’arribaria a la paritat del 30% abans de 2023, i el nou codi de bon govern recomana arribar al 40% el 2022. En el cas de les empreses fora de l’Ibex-35, es demoraria fins i tot fins al 2024 perquè encara han d’incorporar 54 dones.L’informe assenyala que per assolir una quota femenina del 40% el 2022, cada cotitzada necessitaria designar una consellera més, sense variar la composició dels seus membres.