Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

L’Audiència reobre la investigació contra els Mossos per la fractura de tíbia d’una manifestant antimonàrquica el 2018

ACN Barcelona.-L’Audiència de Barcelona ha estimat el recurs d’apel·lació que demanava que s’investigués una suposada agressió policial dels Mossos d’Esquadra el 25 de febrer de l’any passat durant les protestes […]

Avatar
Agències 28/06/2019

ACN Barcelona.-L’Audiència de Barcelona ha estimat el recurs d’apel·lació que demanava que s’investigués una suposada agressió policial dels Mossos d’Esquadra el 25 de febrer de l’any passat durant les protestes per la presència del rei Felip VI a Barcelona pel sopar de gala del Mobile World Congrés, al Palau de la Música. El jutjat havia considerat que no hi havia indicis d’actuació desproporcionada, però el tribunal considera que cal investigar més i almenys prendre declaració a la víctima i demanar les imatges policials de l’actuació.

Centenars de manifestants es van concentrar al centre de la ciutat, sobretot a la Via Laietana, per intentar impedir l’arribada del monarca, en plena aplicació de l’article 155. En aquella protesta els Mossos d’Esquadra van encerclar amb cordons d’agents antidisturbis als manifestants, saldant-se la jornada amb diversos ferits. Una d’elles va patir una fractura a la tíbia com a conseqüència de l’actuació dels agents.Mesos més tard, un cop ja recuperada, i gràcies a la solidaritat de les xarxes socials, va aconseguir algunes proves sobre l’agressió que van permetre poder interposar una denúncia. El jutjat d’instrucció número 5 de Barcelona va decidir arxivar a l’octubre i al febrer passats la denúncia perquè considerava que no va haver-hi desproporció en l’ús de la força per part dels agents dels Mossos d’Esquadra. Però ara l’Audiència, en contra del criteri de la fiscalia, ha estimat el recurs d’apel·lació i ordena al jutjat d’instrucció reobrir el cas i dur a terme totes les diligències d’investigació que siguin necessàries per a esclarir els fets.Segons l’acusació particular, l’arxivament del jutjat d’instrucció no posava en dubte la relació entre la lesió i l’actuació policial, per la qual cosa hi podia haver un delicte, imprudent o dolós, per part d’algun agent. Per això, demanava realitzar una mínima instrucció judicial com la declaració de la denunciant, l’interrogatori de l’agent investigat i el requeriment als Mossos perquè aportin vídeos de la jornada.La denunciant explica que ella i altres manifestants eren a la Via Laietana entre les places d’Antoni Maura i de l’Àngel. Els antiavalots els van arraconar contra una paret amb cops de porra i empentes, cosa que va crear “angoixa” a la dona, que va intentar sortir del cordó policial. Un agent va sortir corrent darrere d’ella, la va agafar fortament del braç i la va projectar cap al terra, cosa que li va causar la fractura de la tíbia dreta. Per això, l’agent va ser denunciat per lesions, delicte contra la integritat moral i contra els drets fonamentals. Es va aportar l’informe mèdic on diu que la dona afirmava que havia “caigut” després de ser agafada per l’abric, fotos de l’actuació policial i un informe dels Mossos exculpant-se, cosa que va portar a l’arxivament.L’Audiència, però, considera “prematur” l’arxivament, i ordena al jutjat que prengui declaració a la víctima i demani els vídeos a la policia, així com altres diligències que consideri oportunes.Des d’Alerta Solidària i els Comitès en Defensa de la República volen celebrar aquesta “petita victòria judicial” que els permetrà seguir endavant en la tasca de denunciar els excessos i la violència policials.