Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

L’Audiència Nacional retira la imputació del Banc Santander en la causa per la gestió dels exdirectius del Banc Popular

ACN Madrid.-L’Audiència Nacional ha retirat la imputació del Banc Santander en la causa per la gestió dels exdirectius del Banc Popular, que va portar a la desaparició de l’entitat. Els […]

Agències 30/04/2019

ACN Madrid.-L’Audiència Nacional ha retirat la imputació del Banc Santander en la causa per la gestió dels exdirectius del Banc Popular, que va portar a la desaparició de l’entitat. Els magistrats de la secció quarta de la sala penal de l’alt tribunal han estimat el recurs d’apel·lació de l’entitat i retira la condició d’investigat al Banc Santander “en aquest moment processal” quan el cas encara està en fase d’instrucció. Els magistrats entenen que hi ha una “total desconnexió” entre els fets investigats i l’entitat que va comprar el Banc Popular. Tanmateix, el tribunal diu que sí que hi ha “legitimació” perquè el Banc Santander pugui arribar a ser considerat responsable civil. El titular del jutjat central d’instrucció número 4 de l’Audiència Nacional, José Luis Calama, va determinar al gener que amb la fusió de les dues entitats el Banc Santander heretava la responsabilitat penal del Banc Popular i el va imputar. L’AN va desestimar un recurs anterior de l’entitat al març.

“No existeix dada alguna que indiqui una participació ni tan sols indiciaria del Banc Santander en els fets objecte d’investigació. No va intervenir en l’ampliació de capital aprovada el maig de 2016, ni en la suposada manipulació del valor de cotització de les accions del Banc Popular, suposadament duta a terme sota la supervisió de l’anterior Consell d’Administració”, diu la interlocutòria, que conclou que per això no pot ser responsable penal. L’Audiència Nacional investiga la gestió dels expresidents del Banc Popular Ángel Ron i Emilio Saracho, així com de membres dels seus consells d’administració.El Banc Santander va adquirir el Banc Popular pel preu simbòlic d’un euro el juny de 2017. En el moment de la compra per part del Banc Santander, el Banc Popular travessava una situació molt delicada per l’acumulació d’actius tòxics relacionats amb el sector immobiliari. De fet, el tribunal sosté que “l’actitud” adoptada per l’entitat d’Ana Botín després de la fusió, que “ha canviat per complet els òrgans d’administració, l’estructura i el sistema de presa de decisions” del Popular, és una “bona prova” que “no tenen res a veure” amb les activitats investigades. Tanmateix, els magistrats afirmen que el Banc Santander era “coneixedor de la situació de greu crisi financera i de liquiditat” i de la investigació penal que hi havia contra els òrgans directius del Banc Popular. Tot i això, va optar per una fusió per absorció de forma “lliure i voluntària”, un mecanisme que “no eximia l’entitat absorbent de cap tipus de responsabilitat”. Per això, diu que “més endavant i com a resultat de les diligències d’investigació” se li podria atribuir responsabilitat civil.