Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

L’Ajuntament de Barcelona i els promotors de La Maquinista acorden reduir a la meitat el creixement comercial

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona i els promotors del centre comercial La Maquinista, Unibail-Rodamco-Westfield (URW), han arribat a un acord per reduir a la meitat l’ampliació comercial prevista i construir més […]

Agències 16/07/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona i els promotors del centre comercial La Maquinista, Unibail-Rodamco-Westfield (URW), han arribat a un acord per reduir a la meitat l’ampliació comercial prevista i construir més habitatge i zones verdes i d’equipaments. L’acord afecta 92.000 metres quadrats de sostre de Sant Andreu. El gener del 2015 es va aprovar una modificació del Pla General Metropolità que contemplava una ampliació comercial de fins a 42.000 metres quadrats i permetia aixecar edificis de fins a 25 plantes i construir l’Escola La Maquinista. La situació es va judicialitzar amb l’entrada del nou govern municipal però fa tres anys va començar una mediació que ha acabat amb l’actual acord, que redueix a 21.000 metres quadres l’ampliació comercial.

El pacte s’ha plasmat en un conveni que estableix els eixos principals d’una transformació que vol donar millor resposta a les necessitats dels veïns, segons el Consistori. És per això que la meitat dels 42.000 metres quadrats inicialment previstos per a creixement comercial aniran destinats a més habitatge (15.000 m2), altres usos com oficines, ‘coworkings’ o gimnasos (5.000 m2) i comerç local (1.000 m2). A més, es planteja que en un futur es pugui reduir encara més l’edificabilitat comercial amb el trasllat d’un màxim de 10.000 metres quadrats al Centre Comercial Glòries, també propietat d’URW, amb ús d’oficines. D’altra banda, l’acord incorpora 15.000 metres quadrats d’habitatge, dels quals el 40% seran protegits -5% més del previst-. En total, hi haurà 65.000 metres quadrats destinats a habitatge, dels quals 41.500 seran lliures i 23.500 protegits. Això es tradueix en 812 pisos nous: 518 lliures i 294 protegits.L’Ajuntament ha destacat que també es rebaixa l’altura màxima dels edificis. Es generarà un nou front urbà al carrer de Ferran Junoy amb blocs d’altures màximes puntuals de plantes baixes i 16 plantes pis, per sota dels de fins a 24 més baixos plantejats amb anterioritat. Un altra novetat és la incorporació de sòl públic del sector de Potosí, adjacent a l’àmbit comercial, a l’operació urbanística per traslladar-hi l’edificabilitat pública i reduir les altures dels edificis. D’altra banda, es farà una aposta per la mobilitat verda. URW invertirà 2 MEUR en actuacions que es concretaran en els futurs plans urbanístics i es reduirà la capacitat d’aparcament de les 1.200 projectades el 2015 a 860. A més, l’aparcament només s’ubicarà sota sòl de La Maquinista i no de zones verdes o de l’escola, com es preveia llavors.Pel que fa a l’escola, el centre comercial se separa d’aquesta amb la creació d’una parcel·la d’equipament públic de 2.466 metres quadrats per a una possible ampliació del centre educatiu. Els promotors es faran càrrec de la urbanització de tot el sector i aportaran 800.000 euros al sector de Potosí.Amb la signatura d’aquest acord, URW s’ha compromès a suspendre i posteriorment retirar els contenciosos oberts contra l’Ajuntament de Barcelona sobre l’ampliació de La Maquinista.