Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

L’Airef recomana elaborar un marc pressupostari de mitjà termini integral de totes les administracions públiques

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha conclòs que l’Estat espanyol té marge de millora en la transparència fiscal, encara que se situa en una posició similar a la […]

Avatar
Agències 15/04/2021

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha conclòs que l’Estat espanyol té marge de millora en la transparència fiscal, encara que se situa en una posició similar a la dels països de l’entorn. L’Airef recomana elaborar un marc pressupostari de mitjà termini integral. Pel que fa al rànquing de transparència fiscal de les autonomies, Catalunya se situa en la part mitjana de la taula en el nivell de Múrcia i el País Basc. Obtenen les millors puntuacions Andalusia i Galícia seguides de Navarra, Canàries, el País Valencià i Madrid. Els elements avaluats que obtenen pitjor consideració de la situació a Catalunya són la conciliació de previsions i la puntualitat dels pressupostos seguides de la participació pública.

Segons l’autoritat fiscal independent, s’hauria de fer un marc pressupostari de mitjà termini per al conjunt d’administracions públiques i per a cadascuna. Això implicaria ampliar el contingut i detall del programa d’estabilitat perquè contingui tots els elements d’una estratègia fiscal a mitjà termini; elaborar i publicar escenaris pressupostaris a mitjà termini i comunicar a les autonomies els elements fonamentals perquè ho elaborin.L’Airef també proposa assegurar la coherència i conciliació dels principals documents de planificació pressupostària; presentar els projectes de pressupostos en el termini previst en la normativa així com l’elaboració d’informes de riscs fiscals específics -inclosos els desastres de salut pública- així com l’assignació de probabilitats que es materialitzin.