Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

L’Airef avisa que la manca de pressupostos espanyols dificulta que Catalunya compleixi el dèficit

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha apuntat que la no aprovació de pressupostos generals de l’Estat per al 2019 “ha reduït substancialment la probabilitat de compliment de l’objectiu […]

Avatar
Agències 11/04/2019

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha apuntat que la no aprovació de pressupostos generals de l’Estat per al 2019 “ha reduït substancialment la probabilitat de compliment de l’objectiu de dèficit” a Catalunya tot i que segueix sent “factible”. Fonts de l’organisme independent han apuntat aquest dijous que, en relació a l’anterior valoració, creuen que el compliment es farà amb “menor folgança” perquè amb la pròrroga pressupostària a l’Estat Catalunya rebrà menys ingressos, ja que el projecte de pressupostos de l’executiu de Pedro Sánchez “recollia transferències a favor” de Catalunya. Sobre la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat, l’organisme ha dit que pot ajudar a complir els objectius però alhora ha alertat que la manca d’estabilitat financera pot generar “problemes”.

L’Airef ha explicat que els dos anys seguits de pròrroga dels comptes a Catalunya en teoria haurien d’aconseguir “una major contenció de la despesa” de la Generalitat i això és “positiu” per a les regles fiscals, ja que pot gastar menys i a un ritme més lent. Tanmateix, la dificultat de finançar-se per pagar noves despeses sense pressupostos, amb nous crèdits com el de 814 milions d’euros per pagar als funcionaris aprovat pel Parlament i la generació de major deute comercial, pot generar l’efecte contrari. Si la despesa no es conté i l’acaben finançant proveïdors enlloc del sistema de finançament això pot perjudicar el compliment del dèficit.L’objectiu de dèficit per a les autonomies és del 0,1% del PIB el 2019 i l’Airef ha considerat que és “factible” que el compleixin en el seu conjunt. Sobre la regla de la despesa, ha dit que a Catalunya també “s’accentua el risc d’incompliment”. La setmana passada, en canvi, l’Airef va considerar que sense pressupostos generals el dèficit del 2019 de l’Estat es reduiria una dècima fins al 2,1% del PIB encara lluny de l’objectiu de l’1,3%.