Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

L’ACA destinarà 3,3 MEUR al Ripollès amb cinc noves depuradores i la millora del sanejament

ACN Ripoll.-L’ACA destinarà una inversió de 3,3 milions d’euros en matèria de sanejament de les aigües residuals a la comarca del Ripollès. Concretament, es construiran cinc noves depuradores i també […]

Avatar
Agències 14/05/2021

ACN Ripoll.-L’ACA destinarà una inversió de 3,3 milions d’euros en matèria de sanejament de les aigües residuals a la comarca del Ripollès. Concretament, es construiran cinc noves depuradores i també es millorarà el sanejament. Unes actuacions que es materialitzaran en els pròxims sis anys, permetent que el 98% de la població de la comarca tingui garantida la depuració d’aigües residuals. Ho ha anunciat el seu director, Joan Ridao, que ha visitat la resclosa de la central hidroelèctrica de la Corba, al riu Ter al seu pas per Ripoll, on s’ha instal·lat el primer cargol d’Arquímedes de Catalunya amb l’objectiu de compaginar la producció d’electricitat amb el compliments dels cabals ambientals.

El primer pas d’aquestes actuacions es va formalitzar en el darrer consell d’administració de l’ACA, celebrat el 18 de març de 2021. En ell es van aprovar cinc convenis per a la redacció de diversos projectes a la comarca que preveuen la construcció de quatre noves depuradores al nucli de la Ral (Sant Pau de Segúries); Toses; Gombrèn, i Beget i Rocabruna (Camprodon). El cinquè dels acords està destinat a l’estudi i la diagnosi de l’eliminació de les aigües blanques de la depuradora de Setcases. Es destinaran un total de 300.000 euros per a la redacció dels projectes constructius (cada conveni té un pressupost de 59.700 euros).Paral·lelament, l’ACA està ja està duent a terme la redacció del projecte constructiu de la depuradora de Campelles, que suposarà una inversió propera a 1,9 milions d’euros.Reduir el risc d’inundacionsDurant el mes d’octubre del 2018, unes pluges intenses i persistents durant el temporal Leslie a la capçalera del Ter van provocar importants danys en diversos punts de la comarca del Ripollès i Osona. Es van dur a terme 176 actuacions, amb una inversió superior als 4,1 milions d’euros.Aquest divendres, el director de l’ACA ha informat de l’atorgament de dos ajuts a Ripoll per actuacions destinades a minimitzar el risc d’inundacions en zona urbana. L’Agència destinarà més de 147.500 euros per estabilitzar i protegir dos trams del talús del marge dret del riu Freser que estan erosionats i que afecten el sòl urbà del municipi.Pel que fa a les actuacions de manteniment i conservació de lleres a la comarca per al període 2020-21, se’n duran a terme dues fora de zona urbana, concretament a Ribes de Freser (70.300 euros) i a Ripoll (75.742 euros). Aquestes consistiran en la retirada de la vegetació que obstaculitza el pas de l’aigua i l’eliminació d’espècies vegetals invasores.El primer cargol d’Arquímedes a CatalunyaEl director de l’ACA ha visitat la resclosa de la central hidroelèctrica de la Corba, al riu Ter al seu pas per Ripoll, on s’ha instal·lat el primer cargol d’Arquímedes de Catalunya. Aquest mecanisme té per objectiu compaginar la producció d’energia hidroelèctrica i el compliment dels cabals ambientals.Aquesta nova tecnologia, que potencia l’energia sostenible, permet generar energia a peu de resclosa, podent treballar els 365 dies de l’any i aprofitar, per la producció d’energia elèctrica, els cabals de manteniment del riu, a la vegada que fa possible que els peixos baixin a través del cargol sense patir danys.A més, aquest cargol permet, amb els generadors de freqüència dels que disposa, adaptar les revolucions del mecanisme a la quantitat d’aigua que porta al riu tot generant el màxim d’energia possible en tot moment.