Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La venda de turismes cau un 13% al juny a Catalunya

ACN Barcelona.-Les matriculacions de turismes van disminuir un 13% al juny a Catalunya respecte al mateix mes del 2018, segons ha informat l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac). […]

Avatar
Agències 01/07/2019

ACN Barcelona.-Les matriculacions de turismes van disminuir un 13% al juny a Catalunya respecte al mateix mes del 2018, segons ha informat l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac). En total es van vendre 15.528 unitats. La caiguda és més elevada que la mitjana estatal, que ha estat del 8,3%, registrant el pitjor juny en tres anys. L’Anfac ha apuntat que no s’han superat les matriculacions del maig, tot i que tradicionalment juny és un mes molt positiu. Des d’inicis d’any, les entregues de turismes cauen un 7,23%, amb un total de 91.175 vehicles al conjunt de Catalunya.

En el cas dels turismes de benzina, la baixada és del 2,24% interanual, amb 10.510 unitats venudes durant el juny. En canvi, s’han entregat un 44,81% menys de cotxes dièsel que el mateix mes del 2018, amb un total de 2.944 turismes matriculats. En els sis primers mesos de l’any, les vendes de dièsel han baixat un 37,7%, mentre que les de benzina han pujat un 4%. Al conjunt de l’Estat, les vendes al canal de particulars continuen baixant, un 18% el mes passat i 50.408 unitats. També cauen els vehicles del canal empresa, un 6,8% amb un total de 39.139 vehicles. Pel que fa als vehicles comercials lleugers, la davallada ha estat del 4,6% amb un total de 20.2020 matriculats. Tot i això, en els primers sis mesos s’ha registrat un augment del 2,3% amb 115.762 unitats. D’altra banda, les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos han registrat un augmenten del 37% després de mesos de caigudes. En total, s’han venut 3.015 unitats. El vicepresident executiu d’Anfac, Mario Armero, ha afirmat que les vendes de vehicles “encadenen ja tres trimestres de caigudes, per la qual cosa es pot parlar de crisi de l’automoció” i ha puntualitzat que “no hi ha cap indicador econòmic que sustenti aquest descens, més enllà de la incertesa dels consumidors”. Tot i això, ha afirmat que la tendència és “reversible” i ha apostat per impulsar un pla que combini la coordinació de les lleis del canvi climàtica i l’impuls de la compra de vehicles alternatius, entre d’altres. De la seva banda la vicepresidenta executiva de Faconauto, Marta Blázquez, ha criticat que els concessionaris facin “automatriculacions” per “maquillar” les dades i ha reclamat que es formi el més aviat possible “un govern estable que prengui la iniciativa, treballi amb el sector i impulsi mesures i missatges que retornin la tranquil·litat al consumidor”.