Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La UE amenaça Putin amb noves sancions si ataca Ucraïna: “Les conseqüències seran massives”

ACN Brussel·les.-La Unió Europea amenaça Rússia amb noves sancions si ataca Ucraïna. “Les conseqüències seran massives”, ha avisat aquest dimecres el president del Consell Europeu, Charles Michel després de la […]

Agències 15/12/2021

ACN Brussel·les.-La Unió Europea amenaça Rússia amb noves sancions si ataca Ucraïna. “Les conseqüències seran massives”, ha avisat aquest dimecres el president del Consell Europeu, Charles Michel després de la cimera de l’Associació Oriental. Els 27 abordaran dijous l’augment de la presència militar russa a la frontera pròxima al Donbas, però la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha assegurat que ja estan preparats per imposar “sancions addicionals” contra el règim de Vladímir Putin. Tot i això, no s’ha pronunciat sobre la possibilitat de fer-ho de forma preventiva. “Cal una desescalada”, ha dit en la roda de premsa posterior a la trobada amb els països veïns de Rússia, a qui promet “molt marge” per ampliar vincles amb la UE.

Els caps d’estat i de govern de la UE han mantingut aquest dimecres una trobada a Brussel·les amb els líders d’Armènia, l’Azerbaidjan, Geòrgia, la República de Moldàvia i Ucraïna, membres de l’Associació Oriental, un marc de relacions preferencial impulsat el 2009 per reforçar els vincles econòmics i polítics amb sis països d’Europa de l’Est i el sud Caucas que Rússia considera d’interès “vital”. Al juny d’aquest any Bielorússia va suspendre la seva participació en aquest fòrum i la seva cadira ha quedat buida en aquesta cimera.”Espero que aviat l’ocupi un líder escollit democràticament”, ha dit Von der Leyen.En un comunicat conjunt, els 27 i els cinc socis orientals han reafirmat el seu compromís per continuar treballant per “apropar-se”. “En temps de majors tensions, la solidaritat i la cooperació són més importants que mai”, ha defensat Michel. Per la seva banda, la presidenta de la CE ha assegurat que hi ha “molt marge per explorar” una major cooperació amb tots aquests països.Suport a UcraïnaMichel i Von der Leyen han reiterat el seu suport a “la integritat territorial” d’Ucraïna assegurant que la UE està preparada per imposar més sancions al règim de Putin com a represàlia per qualsevol atac. No obstant això, Von der Leyen ha defensat que el format de Normandia és el “marc negociador” adequat per gestionar aquest conflicte. El grup està format per representants de França, Alemanya, Rússia i Ucraïna i es va crear arran de l’annexió de Crimea el 2014.