Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La UdL i l’IRBLleida desenvolupen una app per monitorar la covid-19 al món en temps real

ACN Lleida – Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han desenvolupat una aplicació gratuïta de seguiment de la pandèmia SARS-CoV2. […]

Agències 10/03/2022

ACN Lleida – Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han desenvolupat una aplicació gratuïta de seguiment de la pandèmia SARS-CoV2. Creada dins del projecte de recerca IlerCOVID de la UdL, ‘Covidworld’ permet visualitzar gràficament la situació actual del virus en 238 països i regions espanyoles, juntament amb la seva progressió des de gener de 2020 fins a l’actualitat, facilitant la comparativa de casos. Aquesta eina, nascuda amb l’objectiu d’acostar l’anàlisi de dades sobre la pandèmia a la ciutadania, es pot descarregar a través de la plataforma Wolfram Community. L’app recull en temps real dades de l’OMS i analitza i transforma la informació sota 9 variables.

Aquestes variables són les infeccions diàries per covid-19, les persones infectades en total, les vacunades amb pauta completa, les recuperades de la malaltia, les defuncions reportades, les vacunacions realitzades, la població susceptible a la infecció, la taxa de reproducció del virus i l’índex de rebrot. L’usuari pot seleccionar per a veure de manera gràfica com ha avançat la situació de la pandèmia respecte a una determinada variable. A més de consultar dades, ‘Covidworld’ permet fer comparacions de la situació actual de la covid-19 entre continents, països, comunitats autònomes o províncies espanyoles.

El professor de la UdL i investigador del grup de Biologia de Sistemes i Mètodes Estadístics per a la Recerca en Salut de l’IRBLleida, Rui Alves, ha explicat que la idea era dissenyar una aplicació “simple, intuïtiva i a l’abast de tots els ciutadans” per a divulgar la importància de la tecnologia de representació i anàlisi de dades dins de la presa de decisions. Així, encara que ‘Covidworld’ s’apliqui a la covid-19 per a observar onades del virus i que l’usuari pugui avaluar l’efectivitat de les mesures de control adoptades en cada zona, l’app també es pot adaptar per a dades d’altres països i regions.

L’ús d’aquesta aplicació, que s’executa amb el sistema de programari Wolfram Mathematica, es duu a terme en quatre panells. El primer mostra les dades actualitzades sobre la progressió de la pandèmia en el món. El segon i tercer contemplen, respectivament, la situació segons la comunitat autònoma o província espanyola consultada. Finalment, el quart panell afavoreix la comparativa de les diferents variables entre dos regions a triar. Els resultats es presenten tant en una silueta del virus de la covid-19, que canvia de color segons el percentatge de vulnerabilitat de la població a la malaltia, com amb una gràfica que mostra la corba de casos compresos entre gener de 2020 fins a l’actualitat a la regió triada.

Aquesta eina s’ha desenvolupat amb fons de la Generalitat pel projecte IlerCOVID de la UdL (2020PANDE00124) i el projecte FIS PI20/00377 de l’Institut de Salut Carlos III. Els investigadors de la UdL i l’IRBLleida treballen ja en el desenvolupament d’una aplicació per a modelar diferents epidèmies i analitzar el seu impacte a través de tres model epidemiològics concrets.