Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La Taula del Tercer Sector denuncia que els col·lectius en exclusió no poden exercir el dret a la participació política

ACN Barcelona.-La Taula del Tercer Sector Social ha criticat que els col·lectius en exclusió social no poden exercir el dret a la participació política. Un nou dossier de l’organització exposa […]

Avatar
Agències 29/06/2021

ACN Barcelona.-La Taula del Tercer Sector Social ha criticat que els col·lectius en exclusió social no poden exercir el dret a la participació política. Un nou dossier de l’organització exposa les barreres que es troben determinats col·lectius a l’hora d’exercir el dret a la participació electoral i a la participació ciutadana. Aquests obstacles van des de físics o cognitius per a les persones amb discapacitat, a burocràtics en el cas d’estrangers o al fet que no es tenen en compte col·lectius com la infància, l’adolescència o la gent gran. En concret sobre els adolescents, la Taula ha demanar que es permeti el dret a vot a partir dels 16 anys.

Pel que fa a les persones amb discapacitat, hi ha obstacles físics, comunicatius i, en el cas de discapacitat intel·lectual, també cognitius. En aquest cas, la Taula recorda que no s’ha reconegut el seu dret a vot fins al 2017. Aquest canvi va fer que prop de 15.000 persones poguessin votar per primera vegada a les eleccions al Parlament del passat 14 de febrer. Tot i això, hi ha una esmena a la norma que diu que la persona ha d’emetre el seu vot de manera conscient, lliure i voluntària. Per a la Taula, això dona peu a la sospita que el vot pot ser manipulat i per això ha lamentat que se mantenen les falses creences, prejudicis i estereotips sobre la capacitat i credibilitat d’aquest col·lectiu a l’hora de prendre decisions. Pel que fa a les persones estrangeres, les que estan en situació irregular queden “totalment excloses” i les que disposen de papers tampoc tenen garantida l’exercici del dret. Per això, la Taula critica que tenen els drets polítics “fortament restringits” i recorda que en els darrers comicis catalans al voltant d’un milió de persones no van poder votar per no tenir la nacionalitat espanyola. Sobre els presos, apunta que només 223 que es trobaven en primer o segon grau van poder votar, el que representa el 7% de la població reclusa. Això passa perquè el 67% de les persones que surten de presó ho fa sense tenir un domicili i això a efectes del cens vol dir que no tenen on rebre la targeta electoral. La Taula afirma també que no existeix la participació real de la infància i l’adolescència i també tenen dificultats les persones grans amb problemes de salut, cognitius, amb dependència o que viuen en residències. En aquets darrer cas, també s’agreuja la situació per la bretxa digital. Per tot això, la Taula ha reclamat a les administracions garantir l’accessibilitat real de les persones amb discapacitat i fomentar la seva participació en la diagnosi, el disseny i l’avaluació de les polítiques públiques. També les insta a trencar amb els estereotips i superar les retòriques de l’exclusió, augmentar l’acompanyament d’aquests col·lectius i incloure la perspectiva de la infància i l’adolescència en les convocatòries de participació ciutadana. A més, proposa crear una direcció general de la gent gran i regidories de gent gran en l’àmbit municipal, així com impulsar accions de suport i formació sobre noves tecnologies.