Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

La SGAE homenatja els socis catalans que fan 50 anys com a membres de l’entitat

ACN Barcelona.-La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) ha homenatjat aquest dilluns els socis catalans que han fet 50 anys com a membres de l’entitat durant el 2019, 2020 i […]

Avatar
Agències 22/11/2021

ACN Barcelona.-La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) ha homenatjat aquest dilluns els socis catalans que han fet 50 anys com a membres de l’entitat durant el 2019, 2020 i 2021. Després de la pausa per la pandèmia de la covid-19, la SGAE ha recuperat l’acte de lliurament de la clau simbòlica de l’entitat, l’anomenada ‘clau dels autors’, als seus membres més antics als quals en reconeix la trajectòria professional. Han estat distingits, entre d’altres, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach, Josep Maria Mainat, Jordi Cervelló, Miquel Àngel Pascual i Pau Riba. Alguns d’ells han participat a l’acte que s’ha celebrat a la seu de l’entitat: “La música agermana gent que venim i procedim de llocs molt diversos”, ha afirmat Lluís Llach.

El president de la SGAE, Antonio Onetti, ha declarat que quan es mira a un autor sol s’aprecien les seves especificitats i la seva aportació a l’art, la música i teatre, però quan es mira a més d’una quinzena autors, es pot apreciar la cultura d’un país. “Al final, durant aquests 50 anys, la gent ha cantat, ballat i pensat sobre el que vosaltres heu escrit o fet sobre un escenari”, ha dit. Amb aquest reconeixement l’entitat ha volgut agrair als seus membres la tasca creativa que fa més de cinc dècades que realitzen, així com la fidelitat que han mostrat a la SGAE.Els socis compositors, lletristes, arranjadors, guionistes, directors, dramaturgs i coreògrafs als quals s’ha distingit aquest dia són, entre d’altres, Joan Albert Amargós, Maria del Mar Bonet, Jordi Bordas, José Cabezas, Manel Camp, Josep Capell, Jordi Cervelló, Toni Cruz (La Trinca), Antoni de Font, Joan de la Torre, Pere Gené (Lone Star), Joan Giralt, Amado Jaén (Los Diablos), Jordi León, Lluís Llach, Josep Maria Mainat (La Trinca), Antonio Maldonado, Miquel Àngel Pascual (La Trinca), Josep Perpiñà, Pau Riba, Francisco Sancho, Enric Segarra, Josep Soler i Lluís Miquel Torrebadell. “La música agermana gent que venim i procedim de llocs molt diversos”, ha afirmat Lluís Llach després de rebre la distinció. Amb la música, ha afegit el cantant, un mai acaba d’aprendre i sempre ets un aprenent i un aspirant. Per la seva part, el compositor Jordi Cervelló ha explicat que escriu música com abans i ha admès que li agrada molt Youtube, “on es veuen coses que no sospitàvem mai de principis del segle XX”. Cervelló ha lamentat que al país no hi ha cultura i la joventut “sap molt poc”. Ha destacat que de 1913 al 1936 va ser el millor moment musical de Catalunya i després, Franco “ho va fotre tot enlaire”. També ha dit que ara “la situació és un desastre” i Catalunya “no té carta de presentació”. Després de rebre la distinció, Pere Gené ha explicat que ha arribat a la conclusió que en aquest món en què ens “metrallen amb terrorismes, pandèmies i desgràcies”, es fa seva una frase de Punset: “La música serveix per algu, i tota la resta no serveix per gairebé res”. Miquel Àngel Pascual, de La Trinca, s’ha mostrat satisfet i agraït per la seva trajectòria a l’SGAE. “Que hi ha hagut maregassa…, és igual, ens n’hem sortit”.