Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

La Sala Beckett analitza les disfuncions en les famílies en la nova temporada

ACN Barcelona – La Sala Beckett ha presentat aquest dimecres la temporada 2022-2023 que comptarà amb 18 espectacles entre produccions pròpies, coproduccions i reposicions a partir del cicle temàtic de […]

Agències 14/09/2022

ACN Barcelona – La Sala Beckett ha presentat aquest dimecres la temporada 2022-2023 que comptarà amb 18 espectacles entre produccions pròpies, coproduccions i reposicions a partir del cicle temàtic de la família. L’obrador internacional de dramatúrgia s’interessa per analitzar què s’entén per família, les disfuncions i si encara esdevé un “refugi de protecció”. La temporada arrencarà amb l’espectacle de dansa contemporània ‘Absències’ i oferirà propostes com ‘Tocar mare’, ‘La gran farsa’, ‘Travy’, ‘Els encantats’ o ‘Les Maleïdes’. Entre els principals noms que passaran per la Beckett hi ha Jordi Boixaderas, Lluïsa Castell, Georgina Latre, David Bagés, Jordí Martínez i Magda Puyo, Julio Manrique i Oriol Pla en la direcció de tres produccions diferents.

En roda de premsa, el director de la Sala Beckett, Toni Casares, ha explicat que la voluntat de l’espai és “estirar a la gent de casa” perquè descobreixi noves formes de comunicar-se amb el món i que s’ha utilitzat un llenguatge “contemporani” amb “honestedat” i “sentit crític”.

Pel que fa a la programació, l’espectacle inaugural de la temporada ‘Absències’ (del 15 al 18 de setembre) suposa el retorn a la Beckett d’Andrés Corchero, que planteja un homenatge a la figura del pare a partir de la dansa contemporània. ‘La Sort’ (del 29 de setembre al 9 d’octubre) ressegueix com és el procés d’adopció d’un infant per part d’una família de dos pares. Magda Puyo dirigeix ‘Viatge d’hivern (o quan Jelinek va deixar de tocar Schubert) que es podrà veure del 5 al 30 d’octubre.

Els abusos de gènere en la família es poden veure en l’espectacle ‘Talaré a los Hombres sobre el faz de la tierra’ (del 13 al 16 d’octubre) i un dels espectacles més joves de la temporada ‘Allò que hi ha després del diumenge’ (del 27 d’octubre al 6 de novembre) mostra el viatge d’un jove que li cau un llamp i apareix en un altra dimensió entre la vida i la mort.  

Del 9 de novembre al 4 de desembre Lluïsa Castell i Georgina Latre es posen a la pell d’una mare i una filla que tenen una relació peculiar regida per pactes i contractes amb ‘Tocar mare’. ‘El desig del cor’ (del 10 al 27 de novembre) explora en una família disfuncional que espera el retorn d’un fill d’Austràlia.

Els actors David Bagés, Jordi Martínez, Santi Ricard i Xavier Ripoll dirigits per Ramon Simó amb text de Santiago Fondevila presenten ‘La gran farsa’ (Els jutges no porten botons vermells a la toga). La producció es podrà veure del 15 de desembre al 8 de gener de 2023 i promet ser “incorrecta” i fer paral·lelismes amb l’actualitat espanyola.

Del 16 de desembre al 15 de gener de 2023, Oriol Pla dirigeix ‘Travy’, un homenatge i punt de trobada amb la família que mostra com pot arribar a colpir. Del 18 de gener al 19 de febrer es podrà veure ‘Asesinato de un fotógrafo’, i del 25 de gener al 19 de febrer es podrà tornar a veure ‘Animal negre tristesa’ dirigit per Julio Manrique i la “contundència” de ‘Una nina es una cosa a medio formar’ de l’1 al 12 de març de 2023.

‘Els encantats’ de David Plana, sota la direcció de Lucia del Greco i amb Jordi Boixaderas, Guillem Font i Sandra Pujol és una obra “difícil” i “atrevida” que parla de l’intent d’un pare i uns fills de reconstruir la família. Es podrà veure Del 8 de març al 9 d’abril. L’última producció del cicle serà ‘Les maleïdes’ de Segio Baos amb direcció de Marga López. Es tracta d’una família “disfuncional” que es va abandonar i ara busca retrobar-se.

La temporada de la Beckett es completarà amb els espectacles de companyies residents “Miracle”, “Buhó”, “Derecho a pataleta” i el de l’autora resident Laura Díez ‘Euforia. Precisament, les noves residències breus en escriptura seran de Pablo Remón, Nona Fernández i Carol Fréchette i les dues ajudes a l’escriptura d’una nova obra a Oriol Morales i Sílvia Navarro. Eu Manzanares és l’autora resident i prepararà un espectacle.