Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La pluja no salva la collita de cereal a la Catalunya Central, que pot caure fins a la meitat

|

- Publicitat -

ACN Manresa – La pluja no ha servit per salvar la collita del cereal. El coordinador d’Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Josep Guitart, ha defensat que tot i que l’aigua que ha caigut és benvinguda, no serà suficient. Segons Guitart, les collites de blat i ordi es poden veure afectades entre un 25 i un 50%. La situació comença a ser crítica per alguns pagesos, com en Jordi Segarra. “Si les pluges haguessin caigut quinze dies abans, el canvi seria radical i tindríem una bona collita”, apunta. Amb el canvi climàtic trucant a la porta, Segarra diu que els és molt difícil saber com actuar: “És complicat trobar el punt mig, malgrat que ara hi ha varietats que s’adapten més”. Els pagesos preveuen que la sega s’avanci uns deu dies.

L’aigua que ha caigut als camps de la Catalunya Central en les últimes hores, tot i que ha ajudat, no ha servit per salvar una collita de cereal que es preveia bona, després d’un 2021 “molt dolent”. La decepció entre els pagesos s’accentua perquè les expectatives eren altes pel que fa al preu del blat i l’ordi. Ara, però, la situació és delicada amb camps molt malmesos per les temperatures extremes dels darrers dies.  

Publicitat

“Les temperatures extraordinàriament altes han sobtat el sembrat i l’han cremat directament”, explica a l’ACN el coordinador d’Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Josep Guitart. “L’han rostit”, afegeix, “i les espigues han quedat entre rosses i blanques”. El coordinador d’Unió de Pagesos ha explicat que durant l’hivern els camps han passat tres mesos i mig sense aigua, mentre que durant la primavera “ha plogut la quantitat justa per mantenir els sembrats”. Les temperatures “totalment desorbitades per l’època” dels últims dies han acabat de provocar un estrès hídric “brutal” a la planta, afegeix.

Segons Guitart, els 35 o 40 litres per metre quadrat que ha plogut concretament al Bages són “molt benvinguts”, sobretot al sotabosc, però als sembrats el blat i l’ordi han quedat rostits per les altes temperatures i “ja no s’hi pot fer res”. En canvi, en camps on encara hi ha zones amb la planta en creixement, l’aigua afavoreix que el rendiment dels conreus sigui superior. Malgrat tot, els pagesos no es mostren massa optimistes i temen una nova pujada sobtada de temperatures. “Pot ser un estiu molt complicat si no canvia la tendència”, diu Josep Guitart.

Jordi Segarra és un pagès de Fonollosa a qui la sequera ha afectat els conreus. “Hauria d’haver estat un any bo, i al preu a què s’havia de pagar les collites feia que el pagès s’hi pogués guanyar la vida”, explica. “El preu havia de ser millor, però evidentment si estàs al 50% de la collita, ara el benefici és 0 sota 0”, lamenta. A més, també critica la pujada generalitzada dels costos, no només del gasoil o dels fungicides, sinó també dels adobs que, en aquest cas, s’han incrementat entre un 120 i un 130% el darrer any. Si la tendència continua, “l’adob se situarà a un preu desorbitat que potser no es podrà comprar”, es plany el pagès.

Segarra no sap fins quan el negoci podrà seguir sent sostenible. “Ens tenen com l’ovella negra de tot l’esquema. Cada dia anem a pitjor, amb més control, més impostos i es fa difícil tirar cap endavant”, es queixa.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió