Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

La Paeria demana suport tècnic a la CHE per prevenir avingudes del Segre a llarg termini

ACN Lleida.-L’Ajuntament de Lleida ha demanat suport tècnic a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per solucionar els problemes d’inundabilitat al marge esquerre del Segre. En el seu punt més “crític”, […]

Avatar
Agències 15/09/2021

ACN Lleida.-L’Ajuntament de Lleida ha demanat suport tècnic a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per solucionar els problemes d’inundabilitat al marge esquerre del Segre. En el seu punt més “crític”, l’altura de l’aigua en un desbordament podria arribar als 7 metres i tot i que aquestes situacions passen una vegada cada 500 anys, el canvi climàtic les podria afavorir. L’objectiu és construir un mur amb fons europeus a l’alçada del camí de Grenyana que impediria que l’aigua desbordés i anés directament a la canalització, que “és on correspon”, segons el tinent d’alcalde Toni Postius. D’aquesta manera no hi hauria risc d’inundació al barri de Cappont. La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, ha dit que intentaran “prioritzar” aquest projecte.

Reunió aquest dimecres entre l’Ajuntament de Lleida i la CHE per abordar els problemes d’inundabilitat del marge esquerre del riu Segre. L’alcalde Miquel Pueyo ha apuntat que molts lleidatans coneixen els “riscos” i sense anar més lluny només cal remetre’s a les inundacions dels anys vuitanta. Per aquest motiu, la Paeria ha demanat assessorament per buscar una solució tècnica que protegeixi l’espai de les comportes fins al Molí de Cervià, que és per on hi podria haver una “hipotètica” riuada de gran envergadura. En aquest sentit, el tinent d’alcalde Toni Postius, ha assenyalat que el punt més baix o “crític”, on l’alçada de l’aigua en un desbordament podria assolir els set metres, es troba en aquesta zona i afectaria directament el barri de Cappont. Per això, es vol resoldre aquesta situació ja que també és una “condició” per poder tramitar el Plantejament Urbanístic municipal. També perquè existeix la possibilitat d’acollir-se als Fons Europeus. Per això s’ha buscat la complicitat de la CHE, per poder comptar amb el seu vistiplau, i també amb el de l’ACA per poder construir el mur que s’hauria de fer al camí de Grenyana. La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, ha explicat que ara han d’analitzar si el recreixement d’aquest “petit mur” i una millora de la impermeabilització de les comportes del riu seria la millor opció per prevenir avingudes i quins beneficis podrien repercutir sobre la ciutat. A la confederació ja tenen la informació de la Paeria i ja s’està estudiant per part de l’àrea d’hidrologia de l’organisme. Pascual ha assegurat que intentaran “prioritzar” aquest projecte i confia que en els propers mesos es pugui comunicar a la Paeria el primer anàlisi amb els estudis d’inundabilitat.