Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La ministra de Natura neerlandesa visita els Bombers per conèixer el model de gestió dels incendis forestals a Catalunya

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La ministra de Natura i Nitrogen dels Països Baixos, Christianne van der Wal, acompanyada d’una delegació representativa dels interessos mediambientals de Catalunya, ha visitat el Complex Central dels Bombers per conèixer el model català de gestió dels incendis forestals i les emergències. La dirigent neerlandesa ha elogiat “l’experiència i el coneixement” del cos i ha afirmat estar “molt impressionada” per com treballa. Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha expressat la seva satisfacció per l’interès que el govern dels Països Baixos i els seus bombers han mostrat envers la feina que es fa des de Catalunya: “És un orgull que els nostres Bombers i serveis d’emergència siguin un referent a Europa”, ha dit.

L’experiència s’emmarca en un intercanvi de coneixements entre efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i comandaments del Brandweer Nederland, el cos de bombers dels Països Baixos, que estaran a Catalunya del 12 al 14 de juny.

Publicitat

Els Països Baixos estan actualitzant els seus models d’extinció d’incendis per fer front al nous reptes relacionats amb el canvi climàtic. El GRAF dels Bombers ja ha pres part en intercanvis operatius amb els seus homòlegs neerlandesos, tant en incendis com en operacions de cremes prescrites, i les autoritats del país han triat el model català per explorar noves vies de gestió en aquest àmbit.

La intenció és que les relacions fructifiquin en intercanvis d’experiències entre els dos cossos, que presenten nombroses similituds, i es puguin adquirir coneixements sobre la gestió d’incendis forestals en àmbits no mediterranis i expertesa en altres riscos que els neerlandesos dominen, com ara inundacions i gestió de l’aigua.

Els interessos exposats per part de la delegació neerlandesa inclouen el rol dels bombers en emergències, prevenció i creació de xarxes amb altres cossos implicats en emergències i seguretat. També s’han informat sobre els lligams i intercanvis del cos amb agents industrials i en l’àmbit de la recerca acadèmica, així com el model de comunicació amb la societat, la promoció de polítiques integradores del foc com a pertorbació del paisatge i la integració de la biodiversitat en els nous reptes de planificació.

A les instal·lacions de Cerdanyola, la delegació neerlandesa ha presenciat el funcionament de la Sala Central dels Bombers i la posició del GRAF en l’àmbit de suport. Christianne van der Wal ha afirmat estar “molt impressionada per com treballen els Bombers de la Generalitat” i ha dit que la visita d’aquests dies ha servit a la delegació neerlandesa per aprendre sobre la gestió els incendis. “Aquí hi ha molt coneixement i molta experiència”, ha assegurat. Van de Wal ha explicat que els Països Baixos és un “país petit amb molta gent que viu a prop de la natura” i el canvi climàtic i l’escalfament del planeta comporta un risc creixent d’incendis.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat molt positivament la visita de la ministra i ha expressat el seu orgull per l’interès del govern neerlandès i del seu cos de bombers per conèixer el model de gestió català. “La ministra ha valorat el cos de Bombers i el sistema d’emergències de Catalunya com un referent a Europa”, ha celebrat Elena.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; l’inspector en cap del cos de Bombers, David Borrell; i altres comandaments han participat en la trobada.

<strong>Demostració sobre el terreny</strong>

A més, dimecres, els membres del GRAF van oferir una demostració de casos i bones pràctiques en contingències d’incendi al Parc Natural del Cap de Creus, en una visita conjunta amb els actuants en la planificació de la prevenció i extinció dels incendis forestals en aquest entorn. Hi va participar la direcció del parc, el servei de Boscos del departament d’Acció Climàtica, l’associació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l’Alt Empordà, la Diputació de Girona, la Wageningen University & Research, el Nederlands Instituut Publieke Veiligheid i membres de l’Àrea de Gestió Forestal del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

La visita de la delegació neerlandesa ha estat impulsada pel cos d’extinció dels Països Baixos i en la seva organització ha participat la Fundació Pau Costa, integrada per experts en prevenció i extinció d’incendis forestals.

<strong>Elena demana no abaixar la guàrdia</strong>

Elena ha aprofitat l’ocasió per recordar a la ciutadania que malgrat les pluges dels darrers dies no s’ha “d’abaixar la guàrdia” perquè fa dos anys que plou molt menys del que caldria i els boscos es troben en una situació d’estrès molt elevada i que tot i que “s’ha alleugerit” no ha canviat.

“Aquesta serà una campanya igualment dura i hem de fer ús de la natura però sense deixar rastre”, ha comentat el conseller que ha demanat que la “descura” del medi natural no provoqui nous incendis.  

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió