Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La meitat dels autònoms catalans ja ha tornat a l’activitat, segons ATA

ACN Barcelona.-La meitat dels autònoms catalans (un 54,3%) ja ha tornat a l’activitat laboral després de l’aturada obligada de dos mesos per la pandèmia de coronavirus, segons ha informat aquest […]

Avatar
Agències 18/05/2020

ACN Barcelona.-La meitat dels autònoms catalans (un 54,3%) ja ha tornat a l’activitat laboral després de l’aturada obligada de dos mesos per la pandèmia de coronavirus, segons ha informat aquest dilluns l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA). A nivell de l’Estat, el percentatge és un xic superior (un 59,9%) i inclou el 22% d’autònoms que van mantenir la seva activitat o els negocis oberts durant tot l’estat d’alarma. Per sectors, molta desigualtat entre la tornada a la feina majoritària dels autònoms lligats a l’agricultura (88,9%), les activitats administratives (87,7%), la indústria (82,3%) i el transport (78,3%), mentre que es manté pràcticament paralitzada l’activitat dels autònoms en educació (només un 13,5% treballa) i hostaleria (22,5%).

“La incorporació a aquesta nova realitat es va produint poc a poc i de manera desigual a tot el territori. Molts autònoms obriran avui per primer cop en dos mesos”, ha assenyalat el president d’ATA, Lorenzo Amor. “Es pot dir que ha retornat a l’activitat quasi la meitat dels autònoms que havien parat. I esperem que al llarg de la setmana vinent la incorporació sigui major en sectors com l’hostaleria, ja que a dia d’avui només un de cada cinc ha obert el seu negoci”, ha constatat Amor. “Som conscients que hi haurà sectors que els sortirà més rentable tenir tancat que no pas obert davant les restriccions sanitàries i d’altres que no podran obrir perquè la seva activitat quedarà greument alterada per aquestes restriccions”, ha lamentat el president d’ATA. Amor ha precisat igualment que hi ha una correlació evident entre les comunitats autònomes on el turisme, l’hostaleria i el comerç té més pes, ja que és en aquestes on menys autònoms han pogut tornar a l’activitat. “I les comunitats on els sectors amb més pes són l’agricultura, la ramaderia i la indústria, ja que aquí s’hi han incorporat gran part dels autònoms”, ha conclòs el president d’ATA. De fet, per comunitats autònomes destaca la Regió de Múrcia –en fase 1- que veu com 7 de cada 10 autònoms ja treballa (68,9%), seguida de Navarra (66,9%), Galícia (63,1%) i Canàries (62,1%). En l’altra cara de la balança, hi trobem la Comunitat de Madrid –encara en fase 0- amb només un 51,8% d’autònoms que ha pogut tornar a la feina i les Illes Balears (53,5%).