Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La marxa lenta per reclamar la gratuïtat de la C-32 col·lapsa la via durant mitja hora

ACN Vilanova i la Geltrú – Mig centenar de vehicles han participat en la marxa lenta convocada pels principals agents polítics, econòmics i veïnals del Garraf i el Baix Penedès […]

Agències 05/02/2023

ACN Vilanova i la Geltrú – Mig centenar de vehicles han participat en la marxa lenta convocada pels principals agents polítics, econòmics i veïnals del Garraf i el Baix Penedès per reclamar la gratuïtat de l’autopista C-32 per als viatges d’anada i tornada cents en un mateix dia. Els vehicles s’han concentrat a Vilanova i la Geltrú i han accedit a la C-32 fins a Sitges, on han ocupat tots els carrils en sentit nord i han reduït la velocitat fins a provocar un tap que s’ha allargat una mitja hora. Els convocants denuncien que els veïns i empreses de la zona són els únics de Catalunya que han de pagar de manera forçada per fer ús d’una via ràpida, donat que no contemplen la C-31 com alternativa, i avancen la intenció de dur properament la seva protesta a Barcelona.

La movilització s’entén com una petició del territori per obtenir una igualtat en el dret a la mobilitat i que això no suposi un greuge en comparació amb altres zones del país. “No som aquí per un caprici, tothom ho veu, no pot ser que haguem de pagar fins a 25 euros per anar i tornar de Barcelona, i no es tracta de pagar més o menys, es tracta de no pagar, com a la resta del país”, ha destacat Jaume Casañas, alcalde de Cunit i portaveu de la plataforma Penedès Marítim.

En aquest sentit, assegura que el pla de bonificacions que ha establert el Govern és “insuficient” per als usuaris de la zona. “S’ha pujat un 8% el preu del peatge i es bonifica un 10%, això és fer-se trampes al solitari”, afegeix. 

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, destaca, a més, que no és una petició d’un sol sector, sinó unànime. “Avui no som aquí representats els alcaldes del territori i els presidents dels dos Consells Comarcals, sinó també sindicats majoritaris, la patronal, la Federació d’Empresaris del Gran Penedès, la universitat i el consorci sanitari, a més de les associacions de veïns”, ha destacat. 

“Això no va de colors polítics o de partits, va d’una necessitat urgent del territori”, ha destacat.

<strong>Mitja hora de retencions</strong>

Convocants i Mossos d’Esquadra han establert les bases de la marxa lenta, que ha arrencat pocs minuts després de les 17.00h a la Ronda d’Europa de Vilanova i la Geltrú amb l’acord que no es rebaixaren els 60 km/h en una via amb velocitat màxima de 120 km/h. Tot i això, el volum de vehicles participants han anat fent efecte acordió, i mica en mica s’ha anat alentint la marxa a mesura que aquesta avançava per la C-32.

Els vehicles han establert un recorregut que acabava a Sitges, però passat Sant Pere de Ribes la lentitud amb què s’ha circulat ha provocat un tap en sentit nord. Això ha fet que durant una mitja hora la carretera hagi quedat col·lapsada, si bé no s’ha aturat totalment el trànsit en cap moment.

Els Mossos d’Esquadra han encapçalat l’inici i el final de la marxa amb vehicles logotipats, a la vegada que un helicòpter del cos ha controlat la mobilització des de l’aire.