Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La lleidatana Ares Llop guanya el 6è Premi Internacional Joan Solà

ACN Lleida.-La filòloga lleidatana Ares Llop Naya ha estat la guanyadora del sisè Premi Internacional de recerca en Filologia Catalana Joan Solà, que promouen el departament de Filologia Catalana i […]

Avatar
Agències 16/04/2020

ACN Lleida.-La filòloga lleidatana Ares Llop Naya ha estat la guanyadora del sisè Premi Internacional de recerca en Filologia Catalana Joan Solà, que promouen el departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell, per un estudi sobre sintaxi a l’àrea pirinenca. El guardó, que es lliura cada dos anys, està dotat amb 10.000 euros, a més de la publicació de l’obra guanyadora a càrrec d’Edicions de la UdL. L’edició d’enguany coincideix amb el desè aniversari del traspàs de l’homenatjat i estava dedicada a l’estudi de la sintaxi. Ares Llop és doctora en lingüística per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professora de català com a primera llengua i llengua estrangera.

En aquesta convocatòria dedicada a l’estudi de la sintaxi, el jurat ha escollit per unanimitat el treball de Llop, titulat Perspectives diacròniques en la variació micorsintàctica sincrònica. Reanàlisis i cicles en els sistemes negatius del català i d’altres varietats del contínuum romànic pirinenc. Segons el secretaria de la Comissió Permanent del Premi Joan Solà i professor de la UdL, Joan Julià-Muné, el treball hauria estat “del gust i interès” del professor Solà, per l’enfocament dialectal, diacrònic i sincrònic a una classe de mots que ell també havia estudiat, els negatius.En aquest sentit, Julià-Muné, apunta que l’estudi premiat és el resultat d’una “recerca original i inèdita” que fa una contribució important a l’estudi sincrònic i diacrònic de la negació en català, amb una especial atenció a la variació geogràfica en un espai d’especial interès. Així mateix, afegeix que gràcies a la “quantitat i la varietat de material obtingut” per fer l’estudi, “de difícil accés”, obre perspectives de recerca “molt interessants per a futurs treballs”.Ares Llop és doctora en lingüística per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professora de català com a primera llengua i llengua estrangera. Actualment és docent a la facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona (UB). La seva tesi doctoral ja es va centrar en el contínuum romànic pirinenc.El jurat, a banda de Joan Julià-Muné, estava format per Maria Josep Cuenca (Universitat de València), Ramon Sistac (UdL), Núria Alturo (UB), Maria Teresa Espinal (UAB) i Ana Maria Torrent (Technische Hochschule Köln, Alemanya). Els organitzadors del premi tenen previst lliurar-lo el proper 2 d’octubre en un acte que inclourà una conferència de la periodista Mònica Terribas.