Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

La jornada de Torredembarra del Concurs de Castells aplegarà 12 colles i per primer cop els castellers de la Bisbal

ACN Torrdembarra – El XXVIIIÈ Concurs de Castells arrencarà el diumenge 25 de setembre a Torredembarra (Tarragonès) en la primera de les tres jornades organitzades. La Colla Castellera La Bisbal […]

Agències 14/09/2022

ACN Torrdembarra – El XXVIIIÈ Concurs de Castells arrencarà el diumenge 25 de setembre a Torredembarra (Tarragonès) en la primera de les tres jornades organitzades. La Colla Castellera La Bisbal del Penedès hi participarà per primer cop i serà una de les dotze colles que hi actuaran. En cas de pluja, la diada es traslladarà al Pavelló Sant Jordi. L’organització ha presentat aquest dimecres la jornada que començarà a les deu del matí a la plaça del Castell i tindrà el mateix format que la dels dies l’1 i 2 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de Tarragona. Les colles aixecaran en solitari les seves construccions si opten per un 7de7 o una estructura de dificultat superior. “Estic convençut que veurem una gran diada”, ha dit el seu director Xavier González.

Les colles castelleres entraran a plaça a partir de dos quarts de deu del matí en cercavila i sense fer un pilar caminant. El format i la normativa són les mateixes que se seguiran en les jornades que se celebraran el primer cap de setmana d’octubre a la TAP. En concret, hi haurà un total de tres rondes conjuntes on les colles podran bastir els seus castells. Si la construcció és d’igual o de dificultat superior al 7de7, les formacions actuaran en solitari. Si es donés aquest cas, la colla que obriria la diada serien els Nois de la Torre, mentre que els Castellers d’Altafulla tancarien la ronda.

Diumenge es va sortejar l’ordre d’actuació que serà el següent: Nois de la Torre, Castellers d’Esparreguera, Castellers de Mollet, Castellers de Cerdanyola, colla Castellera de Figueres, Castellers del Riberal, Castellers de Berga, colla Castellera de la Bisbal del Penedès, Castellers de Castelldefels, Castellers de Badalona, Matossers de Molins de Rei i Castellers d’Altafulla. A més, pel que fa als castellers de la Bisbal del Penedès, és la formació més jove de les que participen en aquesta edició i hi actuaran per primera vegada.

La directora castellera del Concurs, Ester Roca, ha subratllat que les colles ja tenen marcada al calendari la jornada de Torredembarra com a una cita imprescindible. “Aquesta diada és molt important pel concurs, no s’entendria el concurs sense aquesta jornada”, ha destacat. En la mateixa línia s’ha posicionat el director del Concurs, Xavier González, que ha celebrat que les formacions arribin al certamen amb bones sensacions i ha assegurat que les tres jornades castelleres seran “magnifiques”.

“Estem especialment contents perquè podem dir que tindrem un gran concurs de castells, fa uns mesos hi havia bastants dubtes que ara s’han esvaït del tot. La gràcia del concurs és que cada jornada és viu amb intensitats i objectius diferents, i ens fa il·lusió tornar a la plaça del Castell, estic convençut que podrem veure una gran diada”, ha valorat.

Per la seva banda, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha realçat les “aliances” i la suma d’esforços dels dos municipis i ha agraït a les colles el seu esforç i constància per tornar amb força a plaça, després de l’aturada per la pandèmia.

<strong>Torredembarra i el Concurs</strong>

La relació entre el Concurs de Castells i Torredembarra neix el 1997 de la mà dels Nois de la Torre a través del conegut com a ‘Concurs7’. Aquest esdeveniment se celebrava cada dos anys coincidint amb l’any que no hi havia certamen a Tarragona. L’any 2014 es va incorporar dins la Biennal arran del projecte de reformulació del concurs.