Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La inflació a l’eurozona cau per tercer mes consecutiu i se situa en el 8,5% al gener, set dècimes menys que al desembre

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La taxa d’inflació al conjunt de l’eurozona ha caigut per tercer mes consecutiu aquest gener, allunyant-se cada cop més del rècord històric (+10,6%) registrat a l’octubre. Segons les dades provisionals publicades aquest dimecres per l’Eurostat, els preus a la zona euro s’han incrementat un 8,5% en termes interanuals, set dècimes menys respecte al desembre. Si bé la rebaixa és notable, la taxa encara es manté per sobre la del gener de l’any passat, quan la inflació era del 5,1%. Pel que fa a Espanya, l’Índex de Preus de Consum (IPC) durant el primer mes de l’any s’ha incrementat en tres dècimes, arribant al 5,8%. No obstant això, la taxa registrada a l’Estat és, un cop més, la més baixa al conjunt de la Unió Europea.

Malgrat la caiguda a l’eurozona, la inflació subjacent -la que no té en compte els components més volàtils com l’energia i els aliments no processats- es manté a l’alça. Segons l’Eurostat, la variació de l’índex subjacent va repuntar una dècima al gener, fins al 7%, marcant d’aquesta forma un nou rècord històric.

Publicitat

El principal component inflacionari continua sent l’energia, que durant el gener s’ha encarit un 17,2% en termes interanuals. La taxa, però, és vuit punts més baixa en comparació a la registrada al desembre, del 25,5%. Els aliments, l’alcohol i el tabac, en canvi, segueixen pujant de preu. Al gener, aquests s’han encarit un 14,1%, tres dècimes més respecte a la taxa del desembre.

Pel que fa als béns industrials, la variació interanual al gener ha estat del 6,9%, cinc dècimes més en comparació al desembre, mentre que en el cas dels serveis s’ha situat en el 4,2%, dues dècimes menys.

En termes intermensuals, en canvi, gairebé totes les categories de productes s’han abaratit. El preu de l’energia al conjunt de l’eurozona s’ha reduït en un 0,9% entre desembre i gener. En el cas dels béns industrials, la caiguda ha estat de l’1,8%, i en els serveis del 0,2%. L’única excepció són els aliments, que entre desembre de 2022 i gener de 2023 s’han encarit un 1,4%.

Pel que fa a l’Estat, els preus en termes intermensuals s’han reduït un 0,5%, lleugerament per sobre la mitjana de l’eurozona (-0,4%).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió