Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

La IAEDEN amenaça amb portar als jutjats l’autorització del parc eòlic Galatea de la Jonquera

ACN La Jonquera – La IAEDEN amenaça amb portar al jutjats les “irregularitats” detectades l’aprovació de la declaració d’impacte ambiental (DIA) del parc eòlic Galatea, que Endesa vol instal·lar a […]

Agències 25/01/2023

ACN La Jonquera – La IAEDEN amenaça amb portar al jutjats les “irregularitats” detectades l’aprovació de la declaració d’impacte ambiental (DIA) del parc eòlic Galatea, que Endesa vol instal·lar a la Jonquera (Alt Empordà). L’entitat diu que es reserven el dret a fer-ho per “preservar el patrimoni natural i cultural de la serra de l’Albera”. Els ecologistes asseguren que el projecte és “inviable” i titllen “d’inadmissible” que “continuï avançant el procés administratiu sense que cap òrgan o departament posi en relleu aquestes incompatibilitats”. A més, critiquen que s’hagin “menystingut” les al·legacions presentades que advertien dels efectes del parc, l’autorització del qual “encarrila el segon que Endesa proposa, el parc Cronos, a la Serra Comunera”.

Entre elles, la “fragmentació d’un únic projecte en dos”; la “manca d’anàlisi d’alternatives” que, segons els ecologistes contravé el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines o la “incompatibilitat de la declaració del projecte com a obra d’interès general en incomplir la Llei de Canvi Climàtic de Catalunya”. També alerta que la zona on es projecta té un “alt risc d’incendi” i que els aerogeneradors dificultaran les tasques d’extinció.

Pel què fa a la biodiversitat, la IAEDEN assegura que tindrà una greu afectació en la ruta migratòria que passa pel Coll de Banyuls i diu que les mesures proposades per la companyia són “insuficients”. Finalment, alerten que tindrà un “alt impacte a la zona, incomplint diverses directrius del Catàleg de Paisatges de Comarques Gironines”.

“Cap d’aquestes consideracions han sigut tingudes en compte i amb la resolució emesa s’estan vulnerant diverses lleis d’obligat compliment. Aquest fet és d’especial gravetat pel fet que hi ha diverses administracions i òrgans implicats que no han fet la feina i poden estar incorrent en diversos delictes”, asseguren en un comunicat.