Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

La Generalitat reclama per carta a la Comissió Europea i a la CNMC que evitin l’OPA hostil del BBVA al Sabadell

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Generalitat reclama per carta a la Comissió Europea a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que eviti que tiri endavant l’oferta pública d’adquisició (OPA) a tots els accionistes del Banc Sabadell que ha impulsat del BBVA. En una roda de premsa, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha avisat que a Catalunya “tècnicament ja hi ha un oligopoli al sector bancari que s’agreujaria encara més si es fes efectiva” la compra forçada. Mas ha denunciat que si la comprà forçada tira endavant Catalunya seria el territori europeu amb més concentració bancària Segons els càlculs del Govern, l’entitat que sortiria de l’absorció controlaria el 34% de les oficines bancàries a Catalunya.

Si el banc basc aconsegueix els suports de més de la meitat dels accionistes del Sabadell i completa l’operació, els tres potencials grans bancs –CaixaBank, BBVA i Santander–, una quota de mercat del 85% de les sucursals. 

Publicitat

Preguntada perquè l’Executiu ha mostrat un rebuig frontal a aquesta operació i va mostrar un to diferent quan va reaccionar a la fusió entre Caixabank i Bankia, Mas Guix ha assegurat que no pot respondre per altres Governs i “el que han fet i deixat de fer en altres moments”. Quan es va produir la fusió entre CaixaBank i Bankia el el vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat era l’actual president, Pere Aragonès. 

“El que puc dir és que aquest Govern no es quedarà impassible davant d’un risc per l’economia catalana i per l’interès general del país. Ens pertoca generar aquesta alarma dins del marge de maniobra que tenim, que no és el que voldríem tenir”, ha dit la titular d’Economia. 

En aquest sentit, ha afirmat que ja va traslladar la preocupació per la concentració bancària al Banc d’Espanya el 2020 i el 2021. En aquell moment, la Generalitat es posava en contacte amb el regulador per demanar una llicència bancària per l’Institut Català de Finances, un fet que, a parer seu “millorava la competència”.

L’organisme, que no pot operar en el segment de particulars, va abandonar la idea d’obtenir aquesta llicència a mitjans del 2023 després que l’entitat que presideix Pablo Hernández de Cos s’hi negués.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió