Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

La depuradora de Reus tindrà una instal·lació fotovoltaica amb 2.000 plaques solars

ACN Reus.-La depuradora de Reus acollirà una planta fotovoltaica amb 2.000 plaques solars, la més gran que es posa en marxa a la ciutat. La instal·lació ha de permetre generar […]

Agències 14/06/2021

ACN Reus.-La depuradora de Reus acollirà una planta fotovoltaica amb 2.000 plaques solars, la més gran que es posa en marxa a la ciutat. La instal·lació ha de permetre generar prop d’un 30% de l’energia que necessita la depuradora per al seu funcionament. Concretament, podrà produir un màxim de 887.720 kWh a l’any, dels 3.064.924 kWh que consumeix anualment. Tindrà un cost de 564.000 euros, que aniran a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i s’enllestirà en un any i mig. El projecte s’ha anunciat durant la presentació del pla d’inversions anunciat Aigües de Reus, amb 5,4 milions d’euros, que ha de servir per millorar els tractaments de l’aigua, renovar la infraestructura o recuperar minats i pous de la capital del Baix Camp.

Els panells fotovoltaics se situaran en un solar al costat de les mateixes instal·lacions de la depuradora i a les teulades dels edificis ja existents. Segons remarca el consistori, serà la instal·lació de majors dimensions fins aquests moments a la ciutat.El pla d’inversions de l’empresa d’aigües, segons la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, permetrà comptar amb “una depuradora més eficient i actualitzar el sistema que s’havia anat deteriorant amb el pas del temps”. L’àmbit que compta amb un pressupost més elevat és precisament la millora del tractament biològic de la depuradora, on s’invertiran 1,2 milions d’euros entre aquest any i el vinent. Amb aquesta aposta s’espera garantir encara més el control sobre l’aigua depurada, que s’utilitza principalment per regar zones agrícoles i enjardinades. D’altra banda, també es millorarà el tractament de la línia de fangs de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), amb una partida de 423.000 euros que serviran per substituir els equipaments de recollida i transport dels fangs, així com les bombes i renovar les teles dels filtres premsa. Una mesura que es complementarà amb les actuacions en les línies de pretractament, en què es fa la depuració i la recollida de tota la matèria sòlida que arriba amb l’aigua. En aquest àmbit s’hi destinaran 76.500 euros. Recuperar minats i pousDavant una situació de sequera, des d’Aigües de Reus també preveuen actuacions per recuperar minats i pous de la ciutat, per les quals s’han reservat un milió d’euros. Concretament, es tracta de recuperar el minat d’Almoster, l’antic minat del Barri Fortuny i els pous existents a l’àrea de Bellissens. Més enllà de la depuradora, Aigües de Reus té previstos altres projectes relacionats amb la millora energètica i que estan inclosos en el pla d’inversió, entre els quals destaca la renovació de la flota de vehicles elèctrics, la renovació del parc de comptadors que permeten la telelectura o les obres de sanejament de la xarxa de canonades.Pel que fa al finançament del pla, aquest 2021 l’empresa municipal Aigües de Reus aportarà quatre milions d’euros, mentre que l’ACA hi destinarà 1,4 milions d’euros. L’any vinent, està previst que l’ens públic doti el pla amb 1,2 milions d’euros més.