Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

La CUP reclama un canvi de model agrari i critica la “manca de planificació” de la Paeria en l’atenció a temporers

ACN Lleida.-La CUP reclama un canvi de model agrari transversal per poder abordar la problemàtica multifactorial del sector. La diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-UNCPG, Basha Changue, ha […]

Agències 28/05/2021

ACN Lleida.-La CUP reclama un canvi de model agrari transversal per poder abordar la problemàtica multifactorial del sector. La diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-UNCPG, Basha Changue, ha explicat davant la Paeria que la CUP ha demanat al Govern “una diagnosi per saber com s’ha d’abordar aquesta reforma, més enllà d’atendre l’emergència actual”, causada per l’arribada de temporers a Lleida per la campanya de la fruita. Changue també ha qualificat de “maquiavèl·lic” contraposar una residència a un alberg perquè “contraposar la dignitat d’unes vides enfront les necessitats d’unes altres vides genera fractura social, racisme i xenofòbia”. A més, critica la “manca de planificació i retard” de la Paeria en l’atenció i l’allotjament de temporers.

La formació anticapitalista ha demanat explicacions a l’Ajuntament de Lleida per la manca de planificació en l’arribada de persones temporeres, ha exigit avançar l’obertura dels serveis d’acollida. Consideren que la decisió d’obrir el pavelló de Fira de Lleida per acollir temporers l’1 de juny és “absolutament tardana i mal planificada”. “Continuen entenent la problemàtica dels treballadors agraris i la seva dignitat des d’una vessant assistencialista”, lamenta Changue, perquè per a l’administració, denuncia, els temporers estan deshumanitzats, considerats infrapersones i, per tant, es permeten envers ells “mesures i condicions que no es permetrien amb cap altre persona”.La diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-UNCPG també ha criticat la privatització dels serveis públics feta per la Paeria, “com ha fet amb el servei d’atenció domiciliària, donant continuïtat així a les polítiques del PSC”.Pel que fa al futur alberg, des de la CUP valoren positivament la creació del recurs habitacional al barri de Pardinyes, previst per al 2022, però demanen que sigui una realitat “el més aviat possible”. Tot i això, denuncien la “manca de participació i de coneixement” del projecte d’alberg per part del veïnat i reclamen més recursos habitacionals. Concretament, la formació aposta per diferents espais residencials més reduïts i repartits en diversos emplaçaments del de la ciutat i també de municipis del Baix Segre.Pel que fa a l’audiència pública sobre l’alberg proposada al ple de la Paeria d’aquest divendres, Changue considera que “debatre si la gent ha de dormir al carrer o no, és una mesura esperpèntica i allunyada de la realitat, sobretot pels drets humans i dels temporers”.