Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La crisi climàtica, l’educació i l’equitat de gènere, eixos temàtics del primer Festival de Cinema Budista

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Festival de Cinema Budista de Catalunya celebrarà la seva primera edició del 19 al 23 d’octubre de 2022 als Cinemes Verdi Park de Barcelona, amb la crisi climàtica, l’educació i l’equitat de gènere com a eixos temàtics. El certamen comptarà amb la presència de Doris Dörrie, Benedetta Tagliabue, Xuan Lan, Agustin Pániker o la Lama Guelongma Tsondru, entre d’altres. Així mateix, s’organitzaran una desena d’activitats paral·leles a tot Catalunya. Els organitzadors han destacat que és el primer festival de cinema a l’Estat dedicat a aquesta temàtica.

Montse Castellà, directora del festival, ha assenyalat que tenen l’objectiu d’apropar a tots els públics els valors essencials del budisme, com ara “la no-violència, la interdependència entre tots els éssers o la pràctica de l’atenció plena, a través del llenguatge cinematogràfic. Estem compromesos amb aquests valors i els eixos temàtics del festival, com ho mostren la paritat a la programació, el compromís ecològic, el foment del treball en equip i la cooperació amb entitats que mostren criteris ètics i sostenibles”, ha declarat.

Publicitat

La sessió inaugural comptarà amb la presència de Doris Dörrie, convidada d’honor del festival, que presentarà el seu premiat film ‘Records des de Fukushima’, una història d’amistat entre una jove activista i una anciana japonesa després de la catàstrofe de Fukushima. Amb una consolidada carrera literària i cinematogràfica, Dörrie ha dirigit films d’èxit durant 20 anys i és considerada la directora més important d’Alemanya.  A la inauguració també assistiran l’arquitecta Benedetta Tagliabue i Xuan Lan, referència del ioga online a l’Estat.

Gran part de les sessions comptaran amb col·loquis posteriors a les projeccions. ‘Ha nascut la geshema’, que explora la igualtat de gènere al budisme seguint el camí d’una monja per aconseguir el grau monàstic més alt, tindrà un col·loqui amb la Lama Guelongma Tsondru, única lama a l’estat amb l’ordenació completa, i Sofía Bengoetxea, activista transsexual i practicant del budisme zen.

També podrà veure’s ‘Descending the mountain’, documental que mostra un innovador experiment per expandir la consciència a través de la meditació i els psicotròpics. Per parlar de la relació entre meditació i ciència, la projecció comptarà amb un col·loqui posterior amb Joaquim Soler, psicòleg clínic de l’Hospital de Sant Pau i expert en mindfulness, i Perla Kaliman, autora d’un dels estudis d’investigació més destacats sobre les relacions entre el cos i la ment.

L’educació serà un altre dels temes protagonistes del festival, que projectarà ‘Los educadores felices cambiarán el mundo’, film que s’endinsa en com la pràctica del mindfulness per part d’un grup de professors pot transformar les aules. La sessió comptarà amb la participació de Pilar Aguilera, directora del programa ‘Escoles Despertes: Mindfulness Aplicat a l’Educació’, i l’editor i escriptor Agustín Pániker.

‘Estimada terra’ segueix el compromís per protegir la Terra de tres activistes climàtics durant un setge al districte comercial i administratiu de Londres. L’escriptor i editor David Barba i la mestra zen Berta Meneses conversaran amb el públic en acabar la projecció.

Thubten Wanchen, director de la Fundació Casa del Tibet i membre del Parlament tibetà a l’exili moderarà el col·loqui del documental ‘Lopon’ sobre un venerat lama i la seva filosofia de vida. Completen la programació del festival ‘Lunana: un iac a la classe’, nominada a l’Oscar com a Millor Pel·lícula Internacional, i ‘Looking for a lady with fangs and moustache’.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió