Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

La comissió de l’Operació Catalunya convoca Cospedal, Fernández Díaz i tota l’excúpula d’Interior

|

- Publicitat -

ACN Madrid – La comissió d’investigació de l’Operació Catalunya del Congrés ha aprovat aquest dimecres la llista dels responsables polítics i policials que han de donar explicacions sobre les activitats suposadament il·lícites del Ministeri de l’Interior en la seva lluita contra el procés independentista. Compareixeran, entre altres, l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, l’exministre Jorge Fernández Díaz i tota l’excúpula d’Interior encapçalada per l’exnúmero dos del Ministeri Francisco Martínez. En canvi, els grups han rebutjat les peticions de compareixença de l’expresident espanyol Mariano Rajoy, la ministra de Defensa Margarita Robles, el major dels Mossos Josep Lluís Trapero, Pablo Iglesias i Jordi Pujol, entre altres.

La comissió s’ha reunit aquest dimecres per concretar la llista de compareixences després d’escoltar la setmana passada la declaració de l’excomissari José Manuel Villarejo. Està previst que la pròxima sessió tingui lloc el 14 de juny amb l’exmàxim accionista de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, i els primers compareixents, encara per determinar. El calendari de sessions preveu compareixences també el 20, 21 i 28 de juny.

Publicitat

Aquest dimecres, davant el perill de bloqueig, el president de la comissió, Ferran Bel, ha optat per evitar votacions sobre les llistes tancades de cada partit i sotmetre a criteri de la comissió un a un els noms dels possibles compareixents proposats.

Els grups han aprovat d’aquesta manera les compareixences de 20 persones.

Són: l’exnúmero dos d’Interior Francisco Martínez; l’excap de la Unitat d’Afers Interns Marcelino Martín Blas; l’exministre Jorge Fernández Díaz; l’inspector cap de la Policia Nacional Bonifacio Díaz; l’excap de la Policia Nacional Narciso Ortega; l’inspector cap Celestino Barroso; l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, l’exdirector general de la Policia Ignacio Cosidó; l’exdirector adjunt de la Policia Eugenio Pino.

També el coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí; l’inspector José Ángel Fuentes Gago; l’exdirector del SEPBLAC Juan Manuel Vega; l’excap de la UDEF Antonio Giménez Raso; l’excap de la Uniat de Suport de la Policia Enrique García Castaño; l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso; l’excomissari José Luis Olivera; l’excap de la Policia a Catalunya Agustín Castro; l’excomissari José García Losada, i l’excap de la Policia Enrique Barón Castaño.

També el president de Drets, Agustí Carles.

Per contra, els grups –majoritàriament amb els vots del PP i del PSOE- han rebutjat les compareixences de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, la ministra de Defensa, Margarita Robles, el major dels Mossos Josep Lluís Trapero, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, la directora del CNI María Gámez.

També han rebutjat les de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol pare, l’exsecretari de Comunicació de CiU David Madí, l’exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias, el periodista Antonio Farreras, el periodista Quico Sallés i l’advocat Benet Salellas.

Compareixença de Villarejo

Fins ara, només ha comparegut Villarejo. L’excomissari de la Policia Nacional va afirmar que l’Operació Catalunya es va dissenyar “des de les mateixes entranyes de la presidència del govern” de Mariano Rajoy i va assegurar que la dirigia el CNI. Previsiblement, amb l’ampliació de compareixents, s’habilitarà el mes de juliol per continuar amb els treballs de la comissió.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió