Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

Junts per Llagostera decideix pactar amb el PSC per assegurar-se la majoria absoluta a l’Ajuntament

|

- Publicitat -

ACN Llagostera – Junts per Llagostera (Gironès) ha decidit pactar amb el PSC per assegurar-se la majoria absoluta a l’Ajuntament. La llista encapçalada per Narcís Llinàs, que va guanyar els comicis del 28-M i va treure sis regidors, sumarà així el representant socialista Àlex Maqueda a l’equip de govern. En un comunicat, Junts assegura que a l’hora de liderar les negociacions, allò que els ha guiat és trobar consensos en aquells reptes “estratègics” per al poble -com el nou geriàtric o l’habitatge-, reafirmar “la política del pacte” i treballar “un bon traspàs en les funcions de govern”. Després de parlar amb la resta de forces, Junts rebutja la proposta d’ERC, que veu “totalment fora de lloc”, i també creu que és “molt difícil” arribar a pactar amb la CUP.

Aquest 28-M, Junts per Llagostera va guanyar les eleccions i la llista encapçalada per Narcís Llinàs va treure sis dels tretze regidors que formen el ple. ERC va quedar segona força amb cinc regidors i tant la CUP-Amunt com el PSC en van treure un.

Publicitat

Junts recorda que, tot i la baixada de participació, la seva va ser “l’única candidatura” que va guanyar vots en relació a les eleccions del 2019. I que aquests resultats els encomanaven a “liderar” el procés per bastir un nou govern al poble. Aquests últims dies, l’equip de JxCat s’ha reunit amb la resta de formacions per explorar possibles pactes.

Unes trobades, concreten, que s’han fet amb “entesa i cordialitat”. “La nova correlació de forces i l’entrada de cares noves al ple ens obliga a reafirmar un pacte implícit, que ha contribuït a crear un clima positiu, i que sobretot beneficia el conjunt del municipi”, subratlla Junts per Llagostera al comunicat.

A l’hora d’encarar les converses, la llista encapçalada per Narcís Llinàs ha posat tres compromisos damunt la taula per al proper mandat. El primer, “generar els màxims consensos” en aquells temes “estratègics” per a Llagostera. “Tenim al davant grans reptes com a poble, com el nou geriàtric, la promoció de noves oportunitats per a joves o l’habitatge”, expliquen des de JxCat, dient que també cal donar continuïtat a aquells plans que s’han aprovat per unanimitat durant els últims quatre anys (com el d’Educació 360 o el d’Igualtat).

Al costat d’aquest, Junts també s’ha marcat com a prioritat “reafirmar la política del pacte, respecte i bon ambient polític” al ple municipal. “Govern i oposició hem de treballar des de la lleialtat, i fer-ho en positiu també des de la discrepància”, precisa la candidatura. I per últim, JxCat assegura que vol “treballar un bon traspàs en les funcions de govern”.

<strong>”Estable, cohesionat i fort”</strong>

Junts per Llagostera assegura que la seva aposta és la “d’un govern estable, cohesionat i fort” al municipi. I ja avança que, després de les converses que han mantingut amb la resta de forces, la candidatura es decanta obertament per tancar un acord amb el PSC. La suma els assegurarà la majoria absoluta i desbancarà del govern les dues forces que han governat des del 2019 (ERC i la CUP-Alternativa).

Junts explica que, després de parlar amb els republicans, la seva proposta “no és assumible” i tampoc “respon als resultats de les eleccions”. Al comunicat, expliquen que ERC els va proposar compartir l’alcaldia, repartir-se les regidories de manera igualitària, crear una copresidència de la residència Josep Baulida o repartir-se les dedicacions “sense ni tan sols saber com quedarien les atribucions”.

“Són condicions que considerem totalment fora de lloc, tenint en compte que entre Junts i Esquerra ens separa un regidor i 289 vots”, destaquen des de Junts. Tot i això, la candidatura va decidir trobar-se amb ERC “per respecte”, encara que, com també recorden, ara fa quatre anys aquesta trobada no hi va ser perquè els republicans “van refusar” reunir-se amb ells “ni escoltar cap mena de proposta”.

A més, Junts per Llagostera també veu “molt difícil” tancar un pacte amb la CUP-Alternativa, perquè troben que hi ha massa esculls a nivell programàtic. “Si bé és cert que hem pogut compartir posicionaments en molts aspectes, és evident que també n’hi ha d’altres en què ens trobem en posicions oposades”, precisen al comunicat.

Per això, i deixant clar que ha estat “una decisió conjunta” de la candidatura, Junts per Llagostera ha decidit obrir formalment la negociació amb el PSC per tancar un pacte de govern “estable” i que “respongui a la voluntat de canvi de la majoria de llagosterencs i llagosterenques”. D’aquesta manera, a partir del 17 de juny, el consistori canviarà de color polític i Narcís Llinàs passarà a ser el nou alcalde.

Al comunicat, Junts explica que l’acord es basarà en “un pacte municipalista, de Llagostera i per Llagostera, i que com no podia ser d’altra manera respectarà els posicionaments nacionals de cada formació”. I aquí, la candidatura també deixa clar que, tot i l’acord amb el PSC, “la majoria independentista del ple està assegurada” (perquè entre JxCat, ERC i la CUP sumen dotze dels tretze regidors, independentment de si estan a govern o a l’oposició).

“Llagostera continuarà essent un municipi compromès amb l’alliberament nacional de Catalunya”, subratlla JxCat. El pacte de govern entre Junts i el PSC, els detalls i el repartiment de regidories es faran públics en els propers dies.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió