Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Juan Echanove: “Fent una gira en aquestes condicions t’adones de la importància que té el públic en el teatre”

ACN Barcelona.-Juan Echanove arriba el pròxim 17 de setembre al Teatre Poliorama amb ‘La fiesta del chivo’, una versió teatral de la novel·la homònima de Vargas Llosa, premi Nobel de […]

Avatar
Agències 03/09/2021

ACN Barcelona.-Juan Echanove arriba el pròxim 17 de setembre al Teatre Poliorama amb ‘La fiesta del chivo’, una versió teatral de la novel·la homònima de Vargas Llosa, premi Nobel de Literatura el 2010. El muntatge retrata els últims dies del dictador dominicà Rafael Leónidas Trujillo, encarnat per Echanove. “L’adaptació és fidel en tots els aspectes”, assegura el protagonista de l’obra. ‘La fiesta del chivo’ arriba a Barcelona després de quatre temporades a Madrid i acumula més de 250 funcions per diferents teatres de l’Estat. “Fent una gira en aquestes condicions t’adones de la importància que té el públic en el teatre”, reflexiona Echanove. Així, l’actor madrileny reconeix que actuar en pandèmia li ha provocat “una sensació verdaderament complexa”.

“Ha estat tot plegat una bogeria. El fet d’anar-nos movent d’un lloc a un altre, cada funció amb protocols diferents i també restriccions diferents a cada ciutat”, explica Echanove a l’ACN. Al Poliorama ‘La fiesta del chivo’ es podrà veure fins al 3 d’octubre i, en principi, la gira del muntatge acabarà a finals d’any. El muntatge teatral, dirigit per Carlos Saura i adaptat per Natalio Grueso, utilitza el personatge d’una exitosa advocada de la República Dominicana, Urania Cabral, qui va abandonar el país quan era adolescent. “El seu pare, el senador Agustín Cabral, la va entregar en sacrifici sexual al dictador Trujillo a l’edat de 13 anys”, diu Echanove. Cabral, interpretada per l’actriu Lucía Quintana, va aconseguir fugir i al muntatge representa que, 30 anys després dels fets, torna a territori dominicà per “ajustar comptes” amb el seu progenitor. “Al teatre veus les barbaritats que feia Trujillo”, avança Echanove. En aquesta línia, explica que a l’hora d’interpretar el dictador s’ha inspirat directament amb el personatge que va retratar Vargas Llosa a la seva novel·la. “El que ens arriba a nosaltres ja té inspiració suficient, no cal anar a bussejar en la història perquè està tot al text”, assegura.En aquest sentit, el paper del dictador Trujillo es distingeix del de Franco, que el mateix Echanove va interpretar a la pel·lícula ‘Madregilda’. “Trujillo no és un personatge històric d’una presència marcada a foc en el nostre país com ho va ser Franco”, subratlla l’actor. Echanove matisa que, tot i ser “dos dictadors que causen molt mal”, la seva presència als escenaris “és totalment diferent”. “Hi ha d’haver dues maneres completament diferents d’interpretar-los”, apunta Echanove. Vargas Llosa, escriptor de la novel·la, va assistir a una funció de ‘La fiesta del chivo’ abans que l’obra s’estrenés. “Quan vaig parlar amb ell em va dir que havia viscut el nostre procés de treball amb molta preocupació, perquè creia que era una obra molt difícil”, confessa Echanove. Malgrat tot, l’actor madrileny assegura que el muntatge va agradar “molt” a Vargas Llosa. “El primer que em va dir és que s’havia tret un pes de sobre!”, bromeja el protagonista del muntatge. ‘La fiesta del chivo’ ofereix funcions durant dues setmanes, de dijous a diumenge, al Poliorama. Paral·lelament, Echanove es troba rodant la segona temporada de la sèrie de televisió ‘Desaparecidos’. Pel que fa al teatre, l’actor assegura que té altres projectes, que encara no pot avançar.