Dissabte, 6 de març de 2021 - Edició 954
La República

Josep Costa afirma que els “danys i perjudicis” per la polèmica de la data de les eleccions són “irreparables”

ACN Barcelona.-El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha assegurat que els “danys i perjudicis” per la polèmica sobre la data de les eleccions són “irreparables”. “Els jutges han comès […]

Avatar
Agències 24/01/2021

ACN Barcelona.-El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha assegurat que els “danys i perjudicis” per la polèmica sobre la data de les eleccions són “irreparables”. “Els jutges han comès la irresponsabilitat de decidir que decidiran sobre l’ajornament dels comicis uns dies abans de les eleccions”, ha assegurat en una entrevista a ‘El Nacional’. Així mateix, ha afirmat que qualsevol estratègia que plantegi evitar el conflicte amb l’Estat és “inevitable o indesitjable”, perquè el conflicte “existirà” mentre l’independentisme no es “rendeixi”. Davant aquesta situació, Costa ha advocat per gestionar el conflicte “de manera intel·ligent” i “eixamplar l’esquerda” per provocar a l’Estat un “desgast polític”.

El vicepresident primer del Parlament ha assegurat que, una vegada ajornades les eleccions, el més “raonable” era mantenir l’endarreriment i no fer les eleccions el 14 de febrer. “Una vegada has aturat la maquinària, forçar que es facin els comicis certament crea uns problemes que probablement són més greus dels que es pretenen evitar”, ha advertit.Tot i això, Costa ha reconegut que “no tot s’ha fet bé”. En concret, ha recordat que tramitar reformes legislatives per garantir el vot de tothom depenia del Parlament, que podria haver fet “més coses” perquè les eleccions se celebressin “amb totes les garanties”. Així mateix, ha afirmat que el Síndic de Greuges va fer unes recomanacions abans de convocar-se les eleccions, algunes de les quals no es van posar en marxa.Ara mateix, JxCat aposta per començar la campanya, organitzar les eleccions i demanar el vot per correu per garantir els “drets fonamentals” de participació, expressió i el dret a vot. “Ja no ve d’una vulneració més, d’un atemptat contra la democràcia més i una humiliació més de les nostres institucions”, ha afirmat. Així mateix, Costa ha fet una crida a “recuperar l’empenta política i aturar l’operació d’Estat que han posat en marxa amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per derrotar” l’independentisme. El vicepresident del Parlament també ha demanat donar un “nou impuls” al procés d’independència i “focalitzar tots els esforços” en què cap votant independentista es quedi a casa.Respecte a la candidatura de l’actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, Costa ha assegurat que concentrarà el “vot unionista”, com va fer Ciutadans en les eleccions de 2017. En qualsevol cas, ha afirmat que el més important és la “majoria independentista”, que el candidat del PSC “no trencarà” En referència a la relació amb l’Estat, Costa ha assegurat que el conflicte “existirà” mentre l’independentisme no es “rendeixi” i ha proposat “entomar el conflicte i gestionar-lo de manera intel·ligent”. El vicepresident primer del Parlament ha assegurat que l’independentisme ha de “canviar d’estratègia” i seguir les passes establertes l’octubre de 2017. Costa ha afirmat que les vies alternatives “no produeixen resultats”, ja que, tot i el canvi en el govern espanyol, persisteix la “repressió i la supressió de la voluntat democràtica”. Per això Costa ha insistit en posar a l’Estat davant els “dilemes” generats l’1-O. “Si l’Estat exercia repressió, tirava pedres damunt del seu terrat. Si no, perdia autoritat i quedava afeblit”, ha assegurat.