Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

JARC demana a Interior que rectifiqui les restriccions d’ús de maquinària agrícola

ACN Lleida.-JARC ha presentat una queixa al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en què l’insta a demanar a Interior que rectifiqui i permeti fer qualsevol activitat agrària arreu […]

Avatar
Agències 12/08/2021

ACN Lleida.-JARC ha presentat una queixa al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en què l’insta a demanar a Interior que rectifiqui i permeti fer qualsevol activitat agrària arreu del país, sempre mantenint les mesures de seguretat necessàries. L’entitat considera que les mesures que recull la resolució del Departament d’Interior, entre les quals es restringeix l’ús de maquinària agrícola, demostren “un gran desconeixement de l’activitat agrícola i ramadera”. Així mateix, JARC reclama Interior que, abans de prendre qualsevol decisió que pugui afectar a qualsevol activitat com ara l’agrària, ho consulti prèviament amb la conselleria pertinent, en aquest cas a Acció Climàtica, per evitar “pèrdues innecessàries per als professionals”.

JARC ha presentat una queixa a Acció Climàtica amb l’objectiu que Interior rectifiqui els punts de la resolució que afecten l’activitat agrària. “No s’ha tingut en compte que l’ús de la maquinària és necessària per alimentar el bestiar i no s’ha distingit entre les zones de regadiu i les de secà”, lamenten. Des de l’entitat agrària assenyalen que aquesta prohibició implica també l’ajornament de la sega de l’alfals, que s’hauria de fer durant aquests dies, cosa que “pot significar la pèrdua de tota la collita i dels esforços de tot l’any”. L’organització agrària sosté que “la prevenció dels incendis s’ha de fer 365 dies de l’any, amb una bona gestió forestal, que no s’ha fet, i donant suport a agricultors i ramaders que mantenen i cuiden el territori”. JARC recorda que dels 289 incendis que es van declarar el 2020, només 31 van ser causats per l’activitat agrària, segons les dades publicades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Per això, JARC considera “del tot arbitrària” aquesta prohibició i lamenta que, “una vegada més, posa el focus d’atenció sobre l’activitat agrària, ja que no es limiten les altres activitats que provoquen el 89,7% dels incendis”.JARC també posa de relleu que “la falta de suport de l’activitat agrària comporta que, especialment en determinades zones més marginals o desafavorides el risc d’incendi augmenti, en créixer la zona forestal sense el control necessari”. En aquest sentit, l’entitat demana a Acció Climàtica “que actuï i implementi polítiques amb mesures per donar suport a l’activitat agrària, que serviran alhora, per lluitar contra incendis i altres conseqüències del canvi climàtic”. Entre aquestes, demana “un control efectiu de la fauna i netejar els boscos i altres espais naturals”. Restriccions en l’ús de maquinària agrícolaA causa de les altes temperatures previstes, el Govern va publicar aquest dimecres una resolució que recull les restriccions del Pla de protecció civil de Catalunya (Procicat), el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) i el Pla ALFA en nivell 3, en determinats municipis. Algunes d’aquestes prohibicions afecten l’ús de maquinària agrària (entre les 10h i les 20h) del 12 al 16 d’agost, ambdós inclosos (excepte per a la recollida de la fruita). També es limita la circulació del transport dins del bosc de producte forestal durant el mateix període. Aquestes limitacions són obligatòries en 279 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Segrià, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Moianès.