Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

JARC considera “ridícules” les indemnitzacions d’Agroseguro pels danys del Filomena en l’olivera

ACN Lleida.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) considera “ridícules” les indemnitzacions d’Agroseguro pels danys que el temporal Filomena ha provocat en el cultiu de l’olivera. L’organització critica que l’asseguradora […]

Avatar
Agències 03/02/2021

ACN Lleida.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) considera “ridícules” les indemnitzacions d’Agroseguro pels danys que el temporal Filomena ha provocat en el cultiu de l’olivera. L’organització critica que l’asseguradora “només cobreix un percentatge baixíssim de les pèrdues en els cultius, especialment en superintensius i de regadiu”. El cap de la sectorial de l’Olivera de JARC, Lluís Gaya, ho atribueix, per una banda, al fet que “Agroseguro està valorant els danys a la baixa” i, per altra, a “les elevades franquícies que estableix l’assegurança”, les quals segons l’organització agrària, “faran que molts pagesos no cobrin res o en algun cas rebin imports insignificants, que no cobriran ni de lluny el dany real que hi ha a les finques”.

Lluís Gaya sosté que assegurar hauria de ser una pràctica habitual per als professionals agraris, però “situacions com aquesta fan perdre la confiança dels pagesos en Agroseguro”. Segons el responsable de JARC, molts dels productors afectats pel Filomena “es plantegen deixar d’assegurar” ja que amb les indemnitzacions que rebran “no els compensa contractar una assegurança”. Per això, l’organització agrària exigeix que s’apliquin “millores urgents” en aquesta línia d’assegurances per part del Departament i el Ministeri d’Agricultura i d’Agroseguro.Segons el cap de la sectorial de l’Olivera de JARC, el sistema de peritatge actual dels danys “penalitza els cultius més productius”, com són els de superintensiu i de regadiu. En el cas de les fortes nevades que es van produir al mes de gener, els arbres de plantacions de superintesiu i de regadiu, en ser més frondosos, “van ser els que van rebre un impacte més fort per l’acumulació de neu”, però en canvi, “el càlcul per valorar la indemnització es fa amb el coeficient més baix”, assenyala. “Si per als cultius de secà s’aplica un coeficient de l’1, en el cas del reg seria un 0,70 i en els superintensius 0,50, afegeix Gaya.Des de JARC adverteixen que els experts preveuen que aquests fenòmens meteorològics es donaran amb més freqüència, a causa del canvi climàtic. En aquest sentit, l’entitat agrària emplaça l’Administració a adaptar el sistema d’assegurances a aquesta realitat “si vol mantenir la producció agrària”. El temporal Filomena va provocar danys en 46.000 hectàrees a tot Catalunya, segons el Departament d’Agricultura. D’aquestes, 34.633 hectàrees estan situades a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Segons JARC, el grau d’afectació pot oscil·lar, depenent de la zona i dins de les mateixes finques, entre un 20% i un 80%.