Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Irídia celebra la proposta per crear una comissió parlamentària d’estudi sobre el model policial: “És un pas més”

ACN Barcelona.-Irídia celebra que ERC, JxCat, CUP i comuns hagin proposat crear al Parlament una comissió d’estudi del model policial, tal com reclamaven des d’aquesta entitat i des d’Amnistia Internacional. […]

Agències 22/06/2021

ACN Barcelona.-Irídia celebra que ERC, JxCat, CUP i comuns hagin proposat crear al Parlament una comissió d’estudi del model policial, tal com reclamaven des d’aquesta entitat i des d’Amnistia Internacional. El codirector d’Irídia, Andrés García Berrio, ha valorat positivament la proposta i ha considerat que és “un pas més” d’una sèrie de reformes iniciades ja amb els canvis en la identificació dels agents antiavalots. Segons ell, fa molt temps que reclamen actualitzar els mecanismes vigents per garantir “millor control” cap a les eines policials i cap als agents que fan males praxis. En aquest sentit, ha demanat al Parlament que abordi com es pot garantir que s’identifiqui a un agent que ha comès una situació de mala praxis.

“Ja són massa casos en què no s’ha pogut saber qui és l’autor”, ha lamentat, referint-se a l’exemple del jove que va perdre un ull durant les protestes a l’Aeroport del Prat el 2019. García Berrio ha recordat que va ser impossible determinar l’agent que va disparar la bala de foam i que per això es va arxivar el cas. D’altra banda, també ha apuntat que la comissió parlamentària haurà d’abordar la necessitat de generar un mecanisme independent de control de la policia.Segons recull la proposta de resolució per la creació d’una comissió d’estudi sobre el model policial signada per ERC, JxCat, CUP i comuns, la comissió ha d’abordar el model d’ordre públic, la transparència, les funcions de la comissaria d’informació i els mecanismes de control i fiscalització de les actuacions policials.