Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Iceta demana treballar per un “ampli acord” sense crear expectatives que puguin convertir-se en “frustracions”

ACN Barcelona.-El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat passar “d’una profunda divisió a la construcció d’un ampli acord” i ha recordat, hores abans que es constitueixi la taula […]

Avatar
Agències 26/02/2020

ACN Barcelona.-El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat passar “d’una profunda divisió a la construcció d’un ampli acord” i ha recordat, hores abans que es constitueixi la taula de diàleg, que primer cal “convèncer” a totes les parts que “no hi ha sortida fora d’un procés de negociació i pacte”. En un acte a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), el líder dels socialistes catalans ha dit que no s’han de “crear expectatives a curt termini que puguin convertir-se en frustracions” que dificultarien més “el llarg i difícil camí que ens espera”. Iceta ha admès que recuperar el consens al voltant d’objectius “àmpliament compartits” “no serà fàcil” i que no arribarà “de la nit al dia”, però creu que Catalunya “està a temps de passar pàgina”.

En la conferència que ha pronunciat, -amb el nom Federalisme per a una millor governança”-, en què desplega els arguments per la defensa del model federalista a Espanya, Iceta exposa que l’acord hauria “d’unir els catalans al voltant d’objectius àmpliament compartits”, com un “reforçament de l’autogovern, una millora del finançament, lleialtat institucional i un millor reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüe d’Espanya”. “El federalisme dona resposta a totes aquestes qüestions”, ha sostingut Iceta.A més, ha recordat que els socialistes –i ja en la línia del que van aprovar al desembre en el seu consell nacional del partit- volen obrir una nova etapa política en què la “reconciliació”, el “bon govern”, el “retorn a la bona política” i un “horitzó d’estabilitat” n’ocupin el centre. “No serà fàcil perquè avui tenim una societat profundament dividida”, ha opinat, i ha afegit que tampoc ho afavoreixen “una economia debilitada, unes institucions desprestigiades i sota sospita, i una pesada llosa en forma de procediments judicials oberts i dirigents polítics que diuen que ho tornaran a fer”.Aquest acord federal que branda Iceta ha de ser “negociat i acordat amb les forces polítiques i les institucions de l’Estat”. El primer secretari del PSC explica que la reforma constitucional “no és un fi en si mateix”, sinó “el camí per a recompondre consens trencats, renovar les regles de convivència i impulsar la modernització de l’Estat”. “L’única solució passa pel diàleg, la negociació i el pacte des d’un total respecte a la legalitat”, ha mantingut.