Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

IAEDEN protesta en contra del projecte d’ampliació de la pedrera a la Garriga de Llers

ACN Llers.-L’entitat ecologista IAEDEN Salvem l’Empordà s’ha concentrat aquest dijous al davant de l’Ajuntament de Llers (Alt Empordà) per protestar en contra del projecte d’ampliació de la pedrera a la […]

Avatar
Agències 13/08/2020

ACN Llers.-L’entitat ecologista IAEDEN Salvem l’Empordà s’ha concentrat aquest dijous al davant de l’Ajuntament de Llers (Alt Empordà) per protestar en contra del projecte d’ampliació de la pedrera a la zona de la Garriga. Segons ha anunciat l’entitat, el consistori ha iniciat els tràmits administratius per modificar el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) per permetre una ampliació de la pedrera que hi ha. Des de IAEDEN han assegurat que l’Ajuntament estudia donar 74.000 m2 a la pedrera, tot i que una part de l’extensió forma part dels terrenys estan protegits per la Xarxa Natura 2000. Diversos membres de l’entitat s’han acostat fina a l’Ajuntament de Llers on han desplegat una pancarta demanant a l’Ajuntament que ajudi a preservar la zona.

Una desena de membres de la plataforma IAEDEN Salvem l’Empordà s’han concentrat aquest dijous al matí davant de l’Ajuntament de Llers (Alt Empordà) per protestar en contra del projecte d’ampliació de la pedrera a la zona de la Garriga. Segons l’entitat, el consistori té sobre la taula aquest projecte i ja ha iniciat els tràmits per modificar el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) que avalaria aquesta ampliació.Els ecologistes han denunciat que es tracta de 74.000 m2 d’extensió que es destinarien al projecte anomenat ‘Ampliació Tramuntana’ i que constaria d’una nova pedrera, al costat d’on ja hi ha l’actual. Segons l’entitat, gairebé 3 hectàrees dels terrenys que es modificaran formen part de la Xarxa Natura 2000, una zona protegida per la seva riquesa natural. A més, des de IAEDEN també han assegurat que tots els terrenys es troben en un hàbitat prioritari per la Unió Europea (UE) i estan protegits per la directiva d’hàbitats.Aquesta no és la primera vegada que la zona està amenaçada per una nova pedrera. El 2008, l’entitat ecologista va aconseguit frenar la pedrera de les Clotes que s’havia de situar al mig de la Garriga. A través d’aquesta reivindicació, IAEDEN va aconseguir que la zona entrés a la Xarxa Natura 2000. A més, també va ser inclosa en el Pla Director Territorial de l’Empordà com a sol de protecció especial.Des de Salvem l’Empordà han defensat que la Garriga compta amb un paratge amb un alt valor natural, paisatgístic i cultural. Hi ha un gran nombre de zones amb feixes construïdes amb paret de pedra seca, un element patrimonial característic de la zona. A més, defensen que és una zona en què serveix de refugi a molts animals i compta amb un “mosaic de diferents ambients”, motiu pel qual hi habiten espècies molt variades.Amb l’objectiu d’intentar frenar aquesta ampliació, l’entitat ha anat aquest dijous al matí a l’Ajuntament de Llers amb una pancarta en què es demanava més preservació natural i menys explotació del territori. Segons IAEDEN, la Garriga podria convertir-se en un “exemple sostenible de paisatge cultural”.