Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

Hong Sang-soo, Apichatpong Weerasethakul, Joanna Hogg, Mia Hansen-Løve i Bruno Dumont, protagonistes del D’A

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El D’A Film Festival Barcelona 2022 presenta una programació amb 123 pel·lícules, 47 de les quals són curts i comptarà amb la presència de prop de 40 directors, directores i equips artístics. Hi haurà 10 estrenes mundials, 24 estrenes espanyoles i 66 estrenes catalanes. Hong Sang-soo, Apichatpong Weerasethakul, Bruno Dumont, Joanna Hogg, Mia Hansen-Løve, Christophe Honoré, Michel Franco, Miguel Gomes, Terence Davies i Tsai Ming-liang són alguns dels grans noms del certamen. Entre els films espanyols i catalans més destacats del festival: ‘Dúo’ de Meritxell Colell, el retorn de Nely Reguera amb ‘La voluntaria’, i les noves pel·lícules d’Adrián Silvestre i Carolina Astudillo.

Com ja es va anunciar tant la inauguració com la clausura del D’A 2022 les protagonitzen dones cineastes: la pel·lícula catalana de l’any, ‘Alcarràs’, de Carla Simón, inaugura el D’A 2022 que es clausurarà amb la gran guanyadora del Festival de Màlaga, ‘Cinco lobitos’, d’Alauda Ruiz de Azúa.

Publicitat

La dotzena edició del D’A Film Festival Barcelona se celebrarà del 28 d’abril al 8 de maig, posant el focus en grans cineastes del cinema contemporani i les pel·lícules premiades en els grans festivals internacionals. El D’A 2022 es desenvoluparà a sis sales de la ciutat de Barcelona: el CCCB —Teatre, Hall i Auditori—, els cinemes Renoir Floridablanca, la sala Zumzeig i la Filmoteca de Catalunya.

El D’A Film Festival Barcelona recull a la secció competitiva Talents primeres o segones obres de nous directors, i a la secció Un Impulso Colectivo que presenta les obres més independents del cinema espanyol i català, i que per primer cop tindrà un premi dotat amb 5.000 euros a la millor pel·lícula de la secció. El D’A 2022 repartirà 40.000 euros en premis. A més, les seccions Talents i Un Impulso Colectivo tenen representació paritària de directors i directores.

<strong>Visites</strong>

El festival comptarà amb la presència de prop de 40 directors, directores i equips artístics que presentaran les seves pel·lícules i dialogaran amb el públic assistent. Entre altres, Charles Tesson (ex director artístic de la Setmana de la Crítica de Canes), Nadav Lapid (‘Ahed’s Knee’), Carla Simón (‘Alcarràs’), Alauda Ruiz de Azúa (‘Cinco lobitos’), Yngvild Sve Flikke (‘Ninjababy’), Mounia Akl (‘Costa Brava’, ‘Líbano’), Nely Reguera (‘La voluntaria’) o Meritxell Colell (‘Dúo’).

<strong>Talents</strong>

L’emblema del festival és la secció Talents, dedicada a autors emergents amb un màxim de dos llargmetratges en la seva filmografia, que tindrà 13 pel·lícules. Entre elles, ‘A Love Song’, de Max Walker-Silverman; l’egípcia ‘Plumas’, d’Omar El Zohairy, gran premi de la Setmana de la Crítica de Canes 2021; ‘El gran movimiento’, de Kiro Russo, un director que amb el seu segon llargmetratge va guanyar el Premi Especial del Jurat de la secció Orizzonti de la Biennale de Venècia i el premi a la millor pel·lícula a Márgenes; la comèdia europea de l’any, ‘Ninjababy’, de la directora noruega Yngvild Sve Flikke, premiada a la secció Generation 14+ de la Berlinale 2021 i millor comèdia dels premis EFA

També s’han programat el documental ‘Atlantide’ vist a la Bienale 2021; la britànica ‘True Things’, amb dues superestrelles al capdavant com Ruth Wilson i Tom Burke; la pel·lícula peruana ‘Tiempos futuros’ o la comèdia ‘Petite leçon d’amour’, amb un duo d’actors en estat de gràcia com Pierre Deladonchamps (‘El desconocido del lago’) i Laetitia Dosch (‘Passion simple’).

La secció Talents concedeix un premi a la millor pel·lícula dotat amb 10.000 euros, i té representació paritària de directors i directores.

En aquesta edició també s’ha programat la penúltima pel·lícula de Hong Sang-Soo, Delante de ti, premi especial del jurat a Gijón; Tim Roth protagonitza ‘Sundown’, de Michel Franco; ‘Diários de Otsoga’, dels portuguesos Miguel Gomes i Maureen Fazendeiro; ‘La voluntaria’, de Nely Reguera, el retorn de la directora de ‘María (y los demás)’ o ‘Il buco’, de Michelangelo Frammartino, premi especial del jurat a Venècia 2021.

El D’A remarca que el cinema francès continua demostrant “la seva fortalesa” amb pel·lícules com ‘Guermantes’, de Christophe Honoré, un rodatge entre bambolines amb la companyia de la Comédie Française quan va cancel·lar per la pandèmia l’estrena de la seva obra; ‘La isla de Bergman’, de Mia Hansen-Løve protagonitzada per Vicky Krieps i Tim Roth; ‘France’, de Bruno Dumont, una sàtira sobre el món del periodisme protagonitzada per Léa Seydoux; ‘Petite Solange d’Axelle Ropert’, guanyadora del prestigiós premi Jean Vigo 2021; o ‘Bruno Reidal’, el debut de Vincent Le Port.

Pel D’A 2022 també passaran les ja anunciades guanyadores ex aequo del premi del jurat de Canes 2021, ‘Memoria’, d’Apichatpong Weerasethakul, i ‘Ahed’s Knee’, de Nadav Lapid, que vindrà a Barcelona per presentar la seva pel·lícula; ‘The Souvenir I i II’, de Joanna Hogg, un dels esdeveniments cinèfils de l’any o ‘Benediction’, del veterà Terence Davies, guanyadora del millor guió a Sant Sebastià 2021.

<strong>Impulso Colectivo</strong>

A la secció Impulso Colectivo hi ha tretze pel·lícules entre les que hi ha el nou film de Meritxell Colell, ‘Dúo’, Bisnaga de Plata a la secció Zonazine del Festival de Màlaga; la nova obra de Carolina Astudillo, ‘Canción a una dama en la sombra’; la multipremiada a Gijón ‘Una película sobre parejas’, de Natalia Cabral i Oriol Estrada o ‘Los caballos mueren al amanecer’ de Ione Atenea, que va inaugurar el festival Punto de Vista. S’uneixen a les ja anunciades ‘Mi vacío y yo’ d’Adrián Silvestre i les estrenes mundials d’’Aftersun’, de Lluís Galter, i ‘La amiga de mi amiga’, de Zaida Carmona.

Dins de la secció Un Impulso Colectivo s’han programat els curtmetratges de David Moragas, Alba Bresolí (guanyadora de la secció Zonazine al Festival de Màlaga), Lois Patiño, Ángel Santos, Víctor Moreno, Laura Rius, Tariq Porter, Diana Toucedo o Ramon Balcells (amb Corto, un treball rodat en els temps morts del rodatge de ‘¡Corten!’, de Marc Ferrer). En sessió especial es presentarà el curt ‘Vidres de colors’, d’Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, un viatge a la seva memòria familiar.

<strong>Emergents</strong>

El D’A Film Festival Barcelona no abandona la seva versió online amb una programació paral·lela de films que no es veuran a cap sala del festival amb primeres i segones pel·lícules de directors emergents que seran estrenes absolutes a Espanya. Només es podran veure a Filmin i competiran per un premi dotat amb 5.000 euros. El certamen destaca que són pel·lícules arriscades com la nord-americana ‘The Sleeping Negro’, descoberta a Slamdance, el festival de cinema superindependent de Park City, Utah; la neozelandesa ‘The Justice of Bunny King’, amb Essie Davies (‘Babadook’) de protagonista; l’argentina ‘Nuestros días más felices’, seleccionada a Venècia 2021 en una secció paral·lela dedicada a films de baix pressupost o la pel·lícula turca ‘Time of Impatience’.

S’estrena també dins el D’A el projecte ‘Simfonies de ciutat’, comissariat pel CCCB que presenta diferents percepcions de la ciutat a través de la mirada de sis directores i un col·lectiu que presenten peces observacionals i escrites en primera persona. Les directores participants en el projecte són Eva Murgui, Carme Puche, Carolina Astudillo, Raquel Barrera, Col·lectiu La Selva, Beatriz Pérez i Meritxell Colell. Amb la col·laboració de Dones Visuals.

<strong>D’A Film Lab Barcelona</strong>

Per altra banda, el D’A Film Lab Barcelona guanya presència en el seu objectiu d’impulsar el nou talent cinematogràfic espanyol i català i seleccionarà un total de sis pel·lícules en fase de postproducció que rebran assessorament per part de professionals amb un premi final a la millor pel·lícula dotat amb 20.000 euros.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió