Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Grífols adverteix de l’escassetat de plasma i demana un canvi de regulació en les donacions

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Grífols Víctor Grífols Deu ha advertit aquest divendres de l’escassetat de plasma per a la fabricació de nous medicaments per poder fer front, entre d’altres, […]

Avatar
Agències 09/10/2020

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Grífols Víctor Grífols Deu ha advertit aquest divendres de l’escassetat de plasma per a la fabricació de nous medicaments per poder fer front, entre d’altres, a la lluita contra la covid-19. “Els nostres medicaments salven vides i si no tenim plasma no podem subministrar-los. Estem arribat quasi a aquest punt i estem molt, molt preocupats”, ha subratllat el conseller delegat durant la celebració de la Junta General d’Accionistes. Per això, ha demanat un canvi de regulació a Europa perquè permeti un model similar al dels Estats Units, on els donants cobren. Per la seva banda, el president de la companyia, Víctor Grífols Roura, ha assenyalat que Europa “no és autosuficient” i que el 75% del plasma ve dels EUA.

Durant la seva intervenció, Grífols Deu ha comentat que la crisis el coronavirus ha comportat un major coneixement entre la societat de la importància del plasma, però ha ressaltat “l’efecte negatiu” que suposa la seva “escassetat” per la caiguda de les donacions. En aquest sentit, ha admès que els donants “tenen por” d’anar als centres i ha garantir que són “segurs”. El conseller delegat també ha comentat que comparteix el comunicat de la Plasma Protein Therapeutic Association (PPTA), coincidint amb la Setmana Internacional del Plasma i en què també alertava de la manca d’aquest component.Al seu torn el president de Grífols, Victor Grífols Roura, ha constatat que “fins fa dos o tres anys el 75% del plasma venia dels Estats Units” i que, per tant, Europa “no és autosuficient, ni molt menys”, amb l’excepció d’Alemanya i les repúbliques de Txèquia i Eslovàquia. “Europa és totalment depenent dels Estats Units i ara és quan probablement hi haurà escassetat”, ha reiterat el president de la multinacional, que augura que el continent europeu la “patirà” més que els EUA. “Volem que Europa en sigui conscient, es posi les piles i es doni compte de la importància del plasma”, ha continuat Grífols Roura, que ha posat l’exemple de la Xina, de qui s’ha mostrat convençut que s’acabarà convertint autosuficient. De moment, el president de la companyia ha recordat que la multinacional ja ha comprat una setantena de centres a Europa per al seu tractament.D’altra banda, en la Junta General d’Accionistes s’ha celebrat telemàticament amb la participació de 448 accionistes representants el 73,6% del capital social amb dret a vot. Entre d’altres, han aprovat destinar més de 250 milions d’euros a dividends –uns 0,36 euros bruts per acció- del 2019. Els ingressos de la companyia van augmentar un 13,6% i es van situar en els 5.099 milions d’euros mentre que el benefici net va pujar un 4,8%, fins als 625 milions d’euros.