Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Funcas rebaixa quatre dècimes la previsió de creixement del PIB per al 2021, fins al 5,9%

ACN Madrid.-El panell de Funcas ha rebaixat quatre dècimes la previsió de creixement del PIB per al 2021, fins al 5,9%, pel deteriorament de les expectatives en els darrers mesos, […]

Agències 17/03/2021

ACN Madrid.-El panell de Funcas ha rebaixat quatre dècimes la previsió de creixement del PIB per al 2021, fins al 5,9%, pel deteriorament de les expectatives en els darrers mesos, segons ha informat en un comunicat. No obstant això, apunta que poden haver-hi “importants modificacions” en funció del ritme de vacunació. Per ara, l’economia espanyola es podria contraure quatre dècimes aquest primer trimestre davant el mig punt previst en l’anterior previsió. De cara als següents trimestres, Funcas retalla les estimacions fins a l’1,7% en el segon; el 2,9% en el tercer i l’1,9% en el darrer.

Aquest any, segons Funcas, el creixement vindrà de la mà de la demanda interna, que aportarà sis punts percentuals, mentre que el sector exterior restarà una dècima. De cara el 2022, la previsió és que el creixement del PIB se situï en un 5,6%, tres dècimes menys que aquest any. No obstant això, la meitat dels membres espera una acceleració i una altra meitat una desacceleració. L’aportació de la demanda interna serà de 5,1 punts percentuals i la del sector exterior, de cinc dècims, com a conseqüència de la recuperació del turisme.Pel que fa la taxa d’atur i tenint en compte que els treballadors en ERTO estan “distorsionades” perquè els afectats consten com a ocupats, Funcas estim que la mitja anual augmenti fins al 16,7% el 2021, cinc dècimes menys- i es redueixi fins al 15,5% el 2022. El dèficit públic baixarà en aquest període. Al 2021, arribaria al 8,3% del PIB, sis dècimes més que la previsió del govern, i per al 2022 el 6%.