Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Funcas millora les previsions de creixement fins al 6,1% per al 2021 i 2022

ACN Barcelona.-Funcas ha millorat les previsions per als pròxims anys. El centre d’anàlisi preveu que el creixement de l’economia espanyola s’acceleri fins al 2,1% en el segon trimestre d’aquest any, […]

Avatar
Agències 20/07/2021

ACN Barcelona.-Funcas ha millorat les previsions per als pròxims anys. El centre d’anàlisi preveu que el creixement de l’economia espanyola s’acceleri fins al 2,1% en el segon trimestre d’aquest any, fins al 3,1% en el tercer i fins al 2% en els tres últims mesos de l’any. D’aquesta manera, Funcas estima un creixement del 6,1% el 2021, tres dècimes més respecte a les previsions de maig. L’entitat ha augmentat quatre dècimes les estimacions de creixement per al 2022, també fins al 6,1%. Així mateix, el centre d’anàlisi preveu un increment de la taxa mitjana d’atur fins al 15,7% aquest any, quatre dècimes menys que les anteriors previsions, i una reducció en 2022 fins al 14,9%.

Tot i això, Funcas alerta que l’expansió de la variant Delta del virus pot “entelar” el bon ritme de vacunació i el canvi de tendència en els indicadors de turisme a partir de maig, limitant la recuperació prevista per la temporada d’estiu. La demanada estatal aportarà 5,8 punts percentuals el 2021, dues dècimes més en comparació amb les previsions de maig. El sector exterior aportarà tres dècimes, una dècima més, en un entorn de notable millora europea. Per altra banda, l’encariment dels productes energètics ha pressionat a l’alça la inflació des de principis d’any. La previsió per a la taxa mitjana de 2021 ha augmentat tres dècimes, fins a l’1,9%. Les estimacions per al 2022 han crescut una dècima, fins a l’1,4%. Les taxes anuals esperades per al desembre d’aquest any i l’any que ve són del 2,3% i l’1,3%, respectivament.Per al 2022, Funcas preveu un notable debilitament de la demanda estatal pel menor creixement en el consum públic i privat, compensat per l’aportació més elevada del sector exterior. En aquest context, el centre d’anàlisi estima una reducció del dèficit públic durant aquest any i el següent, amb una millora de tres dècimes en la previsió d’ambdós anys respecte a les anteriors previsions. D’aquesta manera, el saldo negatiu dels comptes públics seria del 8,2% del PIB el 2021 i del 5,7% el 2022. Aquestes xifres suposarien el compliment de l’objectiu del govern espanyol per a aquest any, però una desviació de set dècimes respecte a les previsions de 2022.