Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Foment del Treball demana un major rendiment de comptes en la gestió de la despesa pública

ACN Barcelona.-La patronal Foment del Treball ha reclamat aquest dilluns un major control i rendició de comptes en la gestió de la despesa pública per part de les institucions i […]

Avatar
Agències 14/12/2020

ACN Barcelona.-La patronal Foment del Treball ha reclamat aquest dilluns un major control i rendició de comptes en la gestió de la despesa pública per part de les institucions i considera que és imprescindible davant l’escenari dels propers mesos en què aquesta despesa s’incrementarà per fer front als efectes de la pandèmia a través d’ajudes directes als sectors més necessitats. Així ho han subrtllat el vicepresident de l’Institut d’Estudis Estratègics de Foment del Treball, Jordi Alberich, i la seva vocal, Rosa Nonell. “Vindrà un conjunt molt important de recursos de la UE que ens exigeixen plantejar millorar l’excel·lència en la gestió per prioritzar els projectes més indispensables”, ha assenyalat Nonell.

Per l’economista i vocal del ‘think tank’ de Foment del Treball, cal evitar problemes com els sobrecostos i les desviacions entre el previst i el finalment executat. “Portem molt temps amb aquests problemes”, ha dit Nonell, que ha advertit d’un doble risc si no s’apliquen correctament els fons europeus. Per una banda, una revisió a posteriori de l’aplicació d’aquests fons, que en cas de no ser executats adequadament es podrien deixar de rebre, i per l’altra una crisi reputacional. Nonell ha comentat que troba a faltar una “falta de rigor” en la gestió de la despesa pública ja des d’abans de la pandèmia i ha lamentat que no hi hagi una estructura institucional que l’afronti i que sobretot, ha dit, “provoqui més tensió en els polítics quan executen els seus programes de polítiques públiques”. “La coordinació i avaluació de les polítiques públiques és una mancança contínua en el sistema”, ha insistit Nonell.D’altra banda, la vocal del think tank també s’ha referit al col·lapse de la gestió de les sol·licituds de l’IMV, del qual ha dit que és “nou i amb una funció clara de política pública”, però que quan s’ha volgut implantar no ha estat possible per una administració que “no és àgil ni eficient”. Per això, assenyala que part dels fons europeus hauran d’anar destinats a la digitalització “de tot el sector públic a tots els nivells”.De fet, en el document que ha presentat aquest migdia el ‘think tank’ de la patronal, subratlla la “indispensable i urgent” reforma de la funció pública i cita tres prioritats: un millor sistema d’atracció i retenció del talent de la funció pública, un ús generalitzar de la ciència, la tecnologia i el coneixement de la formulació i gestió polítiques i la major coordinació entre els diferents nivells de l’administració. Sobre aquesta darrera, el vicepresident de l’Institut d’Estudis Estratègics de Foment del Treball, Jordi Alberich, ha ressaltat que requerirà “consensos” a mig i llarg termini, mentre que sobre la major coordinació entre administracions i a diferents nivells opina que és “factible” que es produeixi a curt termini.D’altra banda, també s’ha mostrat partidari de reforçar organismes de control independents ja existents a l’Estat, com l’Airef, de qui ha suggerit que caldria que assumís més funcions i passi, tal com afirma l’estudi, de recomanar a “començar a bloquejar i en determinats casos sancionar”; o el Tribunal de Comptes, de qui ha dit que si emet dictàmens amb retard és per manca de recursos.