Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Ferran Adrià: “Tenim molt idealitzada la innovació, però un restaurant no és Apple”

ACN Barcelona.-El responsable del Bulli Foundation, Ferran Adrià, ha estat un dels protagonistes de la primera jornada del Tech Spirit Barcelona, amb una conferència sobre gestió i innovació, en què […]

Avatar
Agències 25/02/2020

ACN Barcelona.-El responsable del Bulli Foundation, Ferran Adrià, ha estat un dels protagonistes de la primera jornada del Tech Spirit Barcelona, amb una conferència sobre gestió i innovació, en què ha alertat sobre el perill de “frivolitzar” amb la “dificultat de la innovació”. “Tenim molt idealitzada la innovació, [molt Steve Jobs], però un restaurant no és Apple”, ha dit el xef, que assegura que el 99% de les empreses petites “no han d’innovar”, sinó “arriscar i estar obertes al canvi que fan altres”. Ha recordat que al Bulli “arriscaven sent ambiciosos però no cabrons”, i que el llegat del restaurant es manté viu amb dos projectes “físics” de la fundació: un laboratori sobre innovació i un museu dedicat a la història del restaurant.

D’una banda, ElBulli1846 serà un laboratori expositiu per reflexionar sobre l’eficiència en innovació focalitzat en les PIMES. “No tenim temps per pensar. Allà reflexionarem i investigarem sobre la innovació”, ha dit Adrià sobre un projecte pel qual busca una desena de persones que estaran quatre mesos treballant amb ell. El projecte, en el nou espai de la Cala Montjoi, inclourà una exposició sobre innovació. Malgrat Ferran Adrià està centrat en “entendre com es connecta el coneixement”, assegura que “encara cuina, i n’està molt orgullós”. Mentre el Bulli Foundation té la infraestructura per innovar, al seu parer les empreses petites no ho han de fer. “A un restaurant senzill, què li expliques d’innovació disruptiva?”, reflexiona. Tot i així, ha animat als oients de la Llotja de Mar, però en petita proporció: “Jo us il·lusiono. Si l’1% vol arriscar, bé, però el 99% no serà així. De Messi n’hi ha un”. Malgrat hi ha una “hi ha una ‘innovatitis’ increïble”, “aposten a mort amb qui vol arriscar”.Adrià ha assegurat que el Bulli va innovar en el model de negoci. “El Bulli no perdia diners, però no volia guanyar diners”, ha recordat el xef, que té una visió “més artística que empresarial”. Quan van tancar el restaurant, ha recordat que “estaven contents”, perquè “sabia que no moria” i continuava amb el Bulli Foundation. El segon projecte que té entre mans la fundació és La Bulligrafía, un museu-arxiu d’uns 8.000 metres quadrats a L’Hospitalet de Llobregat, la seva ciutat natal. “No hi ha un euro públic, per tenir llibertat, així no he de donar explicacions”, ha assenyalat Adrià. L’espai concentrarà 15.000 pàgines digitalitzades de les llibretes de creativitat del Bulli, així com objectes del restaurant “de molt valor” i importància en la història de la gastronomia. “Vam ser els primers que vam treure el pa d’acompanyament, des dels inicis de Mesopotàmia”, ha exemplificat Adrià sobre el tarannà del museu.Bulli FoundationEl responsable del Bulli Foundation considera que “de les poques coses” que funcionaran en el futur són les fundacions, i com a exemple ha posat el bon rendiment de la Fundació Dalí. En el cas de la fundació del Bulli, un dels objectius és guardar el llegat del restaurant, però de manera “que es pugui tocar”. “En el futur, qui tingui món ‘offline’ serà increïble. No es volen veure ‘Les senyoretes d’Avinyó’ online. És important de cara al futur guardar el llegat, i tocar-lo”, ha dit el xef. L’altre objectiu és compartir la seva activitat en el món de la innovació. “Ser una esponja és una característica del Ferran, continuo formant-me i aprenent”, ha reblat.