ACN Barcelona – La patronal de l’automoció Fecavem ha qualificat l’aplicació de l’impost sobre el CO2 als vehicles de “fracàs” i ha demanat que es repensi o fins i tot se suprimeixi. “És un greuge comparatiu que no acceptem de cap manera”, ha assenyalat el seu president, Jaume Roura, en la presentació de l”Informe sobre l’Impacte de l’Impost CO2 a Catalunya’. D’acord amb la patronal, aquesta taxa no ha aconseguit els objectius de recaptació fixats per al 2021, amb 30,35 milions dels 37 previstos, ni per al 2022, amb 41,95 milions sobre 160 estimats. A més, Roura ha advertit que hi ha empreses de renting i de lloguer que matriculen els seus vehicles fora de Catalunya per evitar l’impost tot i que circulen per carreteres catalanes.
En la presentació de l”Informe sobre l’Impacte de l’Impost CO2 a Catalunya’, el president de l’entitat, Jaume Roura, ha lamentat que els catalans estan “penalitzats” respecte als ciutadans de la resta de l’Estat i ha assegurat que el fet que les empreses optin per matricular els vehicles de ‘renting’ o lloguer a la Comunitat de Madrid tot i circular per Catalunya també comporta un perjudici per a les arques dels ajuntaments.
Segons Roura, Catalunya deixa de rebre la part proporcional en l’impost de matriculació, que recapta l’Estat però que després distribueix a les autonomies, i els ajuntaments no perceben l’impost de circulació que els correspondria.
Així, segons l’informe, les matriculacions de renting de tot l’Estat es van concentrat a Madrid davant el només 0,5% de Catalunya, tot i que aquesta darrera concentra el 27% de tots els vehicles adquirits mitjançant aquesta modalitat a l’Estat. Pel que fa la flota de les empreses de lloguer, el 68,9% es matricula a la Comunitat de Madrid i un 4,25% a Catalunya, tot i que per exemple aquest 2023 ha generat el 21% dels moviments fronteres a l’Estat, amb 12,3 milions de turistes entre gener i agost.