Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Exalumnes dels Jesuïtes de Casp demanen a les autoritats que actuïn d’ofici i s’impulsi una investigació “independent”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Exalumnes dels Jesuïtes de Casp demanen a les autoritats com la fiscalia, Mossos d’Esquadra, Educació i Justícia que actuïn d’ofici en el cas dels abusos comesos en aquesta escola. Així ho recullen els exalumnes en un informe fet públic aquest divendres i que analitza les mesures i els protocols adoptats com “insuficients” i “ineficaços”. En el document, també reclamen que s’impulsi una investigació “pública i independent”, exigeixen un canal institucional únic on adreçar les víctimes i un protocol d’actuació, ja que ara existeixen múltiples canals de denúncia disgregats. A més a més, demanen que es denunciïn tots els casos d’abusos “tant vigents com prescrits” i que es lliuri tota la informació a les autoritats.

“La informació recollida a la denúncia pot ser vital per identificar responsables, pautes de comportament i relacions entre casos”, han indicat els antics estudiants que han destacat que “pot ser de molt servei per a altres víctimes de casos que no han prescrit”.<br />
“La prescripció dels casos d’abús sexual no justifica que les autoritats públiques no actuïn de manera decidida i continuada”, indiquen tot subratllant que la petjada emocional de les víctimes “no ha prescrit”, com tampoc ho ha fet la necessitat de saber i la possibilitat de recaptar nova informació que permeti canalitzar judicialment casos no prescrits. Per tot plegat, assenyalen, és imprescindible que els Mossos d’Esquadra, la fiscalia, el Departament d’Educació i el Departament de Justícia actuïn d’ofici en el cas Jesuïtes Casp.

Publicitat

<strong>Un canal únic, entre les propostes</strong>

Els exalumnes constaten que els mecanismes actuals de detecció, atenció i suport a víctimes d’abusos sexuals en centres educatius en el passat “no són efectius ni es despleguen per igual per a tota la potencial població afectada”. Davant d’això, el grup de suport ha treballat per identificar necessitats i propostes de mesures.

Una de les propostes urgents que plantegen és la necessitat d’un canal extern únic, independent i públic per canalitzar les denúncies, l’acompanyament a les víctimes i el seguiment dels casos. Demanen un canal institucional únic on adreçar les víctimes i protocol d’actuació, ja que ara existeixen múltiples canals de denúncia disgregats. “És necessari disposar d’un canal únic adreçat a les víctimes”, remarquen.

D’altra banda, demanen un protocol específic de gestió interdepartamental per detectar, atendre i donar suport a les persones abusades en centres educatius en el passat i prevenir les que puguin succeir en el present i futur.

A més a més, puntualitzen que qualsevol denúncia o acusació interna d’abusos, incloses les conductes inapropiades, hauria de ser d’obligada informació a la inspecció educativa i d’obertura de protocol per tal que en quedi constància documental.<br />
Pel que fa a l’acompanyament a les víctimes, posen sobre la taula la necessitat de proporcionar un suport psicològic i assessorament legal a les víctimes “continuat i gratuït”. També volen l’establiment de mecanismes de justícia restaurativa i de compensació a les víctimes que tingui en compte una reparació econòmica i també simbòlica així com fer-se càrrec de les despeses d’ajuda psicològica.

Una altra de les propostes que recull l’informe és un pronunciament públic i elevació d’una proposta parlamentària per tal que els delictes d’abusos sexuals a menors no prescriguin, així com la creació de jutjats especialitzats en infància.

<strong>Investigació “pública i independent”</strong>

En l’informe també reivindiquen una investigació “pública i independent” del cas Jesuïtes de Casp i la implicació de la fiscalia, el Departament d’Educació i els Mossos d’Esquadra. A Educació li demanen promoure una investigació per la via administrativa que vagi més enllà dels abusadors i es focalitzi també en els equips directius i els responsables educatius que van permetre els abusos.

A més a més, demanen que es creï una comissió de seguiment interdepartamental del cas Jesuïtes Casp que inclogui: els departaments d’Educació, Justícia, Salut, Interior, Mossos d’Esquadra, Síndic de Greuges de Catalunya i Sindicatura de Greuges de Barcelona.

A la Companyia de Jesús, els exalumnes li reclamen que lliuri a les autoritats públiques pertinents qualsevol informació i documentació relacionada amb casos d’abusos sexuals als seus centres escolars i que detalli les mesures preses fins al moment envers els abusadors i les víctimes dels casos d’abusos sexuals que s’han perpetrat al col·legi Jesuïtes Casp. També sol·liciten a la Companyia “total transparència” en les actuacions que afecten a casos del passat i que presenti denúncia de tots els casos que es coneixen, “permetent el registre integral d’arxius i facilitant que el victimari i/o els testimonis puguin ser preguntats directament”. Finalment, també reclamen a la Companyia l’assumpció de responsabilitats dels equips directius.

<strong>Mesures “insuficients” i protocols “ineficaços”</strong>

En l’informe, els exalumnes valoren la resposta donada fins al moment pels Jesuïtes, que també servei de base per a les propostes que fan. Tot i que valoren positivament que la Companyia de Jesús hagi fet alguns moviments consideren que les passes que ha realitzat fins al moment “semblen més dirigides a protegir la institució religiosa que a defensar i reparar les víctimes”.

Apunten que els espais i protocols interns activats per la Companyia de Jesús cap a les persones afectades no han estat eficaços per a les víctimes i han estat favorables per als abusadors. Les mesures que s’han impulsat, diuen, han estat “insuficients”, ja que assenyalen que no s’han traduït en mesures “contundents” i públiques envers els abusadors ni en una col·laboració “proactiva” per a investigar els fets per la via civil. Comenten, com a exemple, que mesos després de la publicació dels fets no s’ha pres cap mesura “contundent” en relació amb Francesc Peris.

D’altra banda, afirmen que la resposta institucional ha estat “poc transparent” cap a les víctimes, la comunitat educativa i l’opinió pública, i no garanteix la independència del procés, ja que els canals habilitats per la Companyia de Jesús per realitzar l’auditoria dels fets i la mediació amb les víctimes han estat contractats i pagats per la mateixa Companyia de Jesús, la qual recorden “és part implicada”.

Un altre punt al qual fan referència és a la multiplicitat de canals existents per denunciar els fets, que valoren comporta “dificultats” per a la denúncia d’abusos i el seu acompanyament integral.

<strong>Quinze casos i tres abusadors</strong>

Els autors de l’informe, els exalumnes, apunten que el seu grup de seguiment ha pogut recollir casos d’abusos a Casp de fins a tres jesuïtes diferents, tenint en compte que s’han considerat únicament els casos rebuts per escrit i no altres possibles denúncies a persones vinculades a Jesuïtes que han aparegut a la premsa.

En concret, a través del correu electrònic d’afectats, s’ha rebut notícia d’un total de 15 casos, segons recull l’informe. D’aquests, 12 són en relació a Francesc Peris, 2 a Eudald Garcia i 1 a un nom no fet públic a premsa en la data de rebre el correu electrònic.

Dels casos esmentats, els autors de l’informe conclouen que hi havia patrons i dinàmiques “pensades i recurrents”. “La forma de procedir semblava estudiada i mesurada per part dels abusadors, generaven la normalització dels abusos per part de l’alumnat, amb un perfil suposadament estudiat de les víctimes més vulnerables”, recullen.

Sobre les investigacions internes fetes per la institució, constaten que encara no es disposa de la relació de denúncies o indicis de possibles abusos i lamenten que no s’hagi pres cap mesura “exemplar” sobre Francesc Peris. Mencionen, per exemple, el fet que no se l’hagi expulsat.

<strong>Animen a denunciar</strong>

Els afectats assenyalen que malgrat que el delicte pugui estar prescrit o que en primera instància algun estament pugui desestimar la voluntat d’interposar una demanda, sempre es recomana tirar-la endavant perquè la informació pugui ser estimada per les instàncies judicials.

“La denúncia mai no serà en va i pot ser de molt servei per a altres víctimes”, han considerat. A més, apunten que hi ha molts indicis per analitzar si el delicte està prescrit o no, per tant, el més recomanable és denunciar sempre i fer seguiment de si ha anat al jutjat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió