Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Estudien com aplicar les propietats anticanceroses i antioxidants de residus vegetals en aliments i fàrmacs

ACN Lleida.-Els extractes d’escorça de pi i de restes d’altres vegetals com l’oliva, la poma, el préssec, el cogombre i el pebrot vermell tenen potencials aplicacions en les indústries farmacèutica […]

Avatar
Agències 19/06/2019

ACN Lleida.-Els extractes d’escorça de pi i de restes d’altres vegetals com l’oliva, la poma, el préssec, el cogombre i el pebrot vermell tenen potencials aplicacions en les indústries farmacèutica i alimentària per les seues propietats anticanceroses, antimicrobianes i antioxidants. Especialment el pi, que es pot utilitzar en begudes basades en sucs de fruita i recobriments comestibles, tant per a fruita com per a carn curada tallada. És la principal conclusió del projecte Interreg Sudoe REDVALUE de revalorització de residus vegetals, en què ha participat la Universitat de Lleida (UdL) durant tres anys, juntament amb altres entitats espanyoles, franceses i portugueses. El projecte compta amb un pressupost de 962.000 euros, 690.000 dels quals cofinançats amb fons europeus a través del Feder.

Liderat per l’Institut de Tecnologies Químiques Emergents de la Rioja (Interquímica), el projecte compta amb la UdL, la Universitat de Saragossa, la Universitat de Perpinyà, la Universitat do Minho, l’Institut Viana do Castelo, Indulleida i la firma francesa Akinao. El repte principal de REDVALUE, que finalitza el pròxim 30 de juny, és crear una xarxa de col·laboració entre empreses i centres d’R+D per obtenir productes d’alt valor afegit a partir de residus agroalimentaris i forestals. Son matèries que actualment no s’aprofiten i són eliminades en abocadors o incineradores, “la qual cosa suposa un gran desemborsament econòmic, a més d’un impacte ambiental amb repercussió a nivell global”, destaquen els participants.Els investigadors han treballat amb polpes d’hortalisses i fruites de la indústria alimentària, escorça de pi procedent de neteges de boscos, i pinyolada i solatge residuals de la producció d’oli. L’objectiu tècnic ha estat l’estudi de les metodologies d’extracció i encapsulació d’aquests extractes que permetin la seva rendibilització com a additius amb propietats antioxidants, anticanceroses o antimicrobianes. Al Congrés CYTA-CESIA que va tenir lloc al maig a Lleó, l’equip la catedràtica de l’ETSEA de la UdL, Olga Martín, va presentar una beguda basada en suc de poma amb extracte d’escorça de pi en càpsula.