Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Estrasburg veu noves vulneracions del dret a la llibertat d’expressió en el cas del polític kurd Demirtas

ACN Brussel·les.-El Tribunal Europeu de Drets Humans creu que la condemna d’un tribunal turc contra Selahattin Demirtaş pels comentaris fets durant un programa de televisió vulnera el seu dret a […]

Avatar
Agències 09/07/2019

ACN Brussel·les.-El Tribunal Europeu de Drets Humans creu que la condemna d’un tribunal turc contra Selahattin Demirtaş pels comentaris fets durant un programa de televisió vulnera el seu dret a la llibertat d’expressió. Estrasburg considera que els comentaris -a través dels quals el condemnat reclamava el rol potencial del líder empresonat del PKK (una organització armada il·legal) en la resolució pacífica de la causa kurda- no poden ser vistos com incitació a la violència, a la resistència armada o a la rebel·lió ni tampoc constitueixen discurs d’odi. Per tot plegat, Estrasburg condemna ara Turquia a pagar al demandant 2.500 euros per danys no pecuniaris i 1000 euros en concepte de despeses.

En la sentència d’aquest dimarts, els jutges del TEDH conclouen que els càrrecs contra el polític kurd pels comentaris no han estat “proporcionals” ni “necessaris” en una societat democràtica, ja que creuen que no eren propaganda a favor de cap organització terrorista.Demirtas va ser acusat de difondre propaganda el 2005, després d’haver participat per telèfon en un programa de televisió en la seva capacitat de president de l’Associació de Drets Humans i portaveu de la Plataforma Democràtica de Diyarbakır. El 2010 un tribunal turc el va condemnar a deu mesos de presó, abans de decidir suspendre la sentència durant cinc anys.No és el primer cop que Estrasburg examina un cas que afecta Selahattin Demirtaş. Al novembre del 2018 el tribunal ja va reclamar a Turquia l’alliberament del pres en situació preventiva.