Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

Estrasburg condemna Grècia per les condicions de vida de cinc menors afganesos en comissaries i camps de refugiats

ACN Brussel·les.-Estrasburg dóna la raó a cinc joves afganesos i sentencia que Grècia va vulnerar el Conveni Europeu de Drets Humans en relació a les seves condicions de vida al […]

Avatar
Agències 13/06/2019

ACN Brussel·les.-Estrasburg dóna la raó a cinc joves afganesos i sentencia que Grècia va vulnerar el Conveni Europeu de Drets Humans en relació a les seves condicions de vida al país hel·lènic quan eren menors no acompanyats (MENA). Concretament, el TEDH creu que es va vulnerar l’article 3 (prohibició de tortura) d’alguns dels menors durant la seva estada en comissaries, on van ser retinguts de forma il·legal i van rebre un tracte “degradant”, i l’article 5 (dret a la llibertat i la seguretat). A més, s’assegura que les autoritats no van fer prou per protegir els menors que van viure durant un mes al camp d’Idomeni en un entorn inadequat per a adolescents.

Per tot plegat, el Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Grècia a compensar un dels demandants amb 4.000 euros i els altres quatre amb 6.000 euros per danys immaterials. A més, també obliga l’Estat grec a pagar 1.500 euros en concepte de despeses. Amb tot, la sentència no és ferma ja que qualsevol de les parts pot sol·licitar en els pròxims tres mesos que el cas sigui vist per la Gran Sala del tribunal.El peripleLa demanda a Estrasburg va ser registrada el març del 2016, quan els cinc demandants tenien entre 14 i 17 anys. Tots ells van fugir d’Afganistan perquè com a membres d’una minoria religiosa temien per les seves vides. En arribar a Grècia la policia hel·lènica els va detenir el febrer del 2016 i les autoritats van ordenar la seva deportació, fet que va provocar que alguns dels menors intentessin creuar la frontera amb Macedònia, on la guàrdia fronterera va detenir-los. En aquest moment va ser quan es va iniciar el periple dels joves, que entre altres passa per comissaries de policia, camps de refugiats, centres de detenció, sol·licituds d’asil i intents de creuar les fronteres. De fet, la demanda original presentada no només era contra Grècia, sinó també contra Àustria, Hongria, Macedònia, Sèrbia i Eslovènia. En aquests casos, però, el TEDH l’ha declarat inadmissible en considerar que no està fonamentada la vulneració de drets que al·leguen.

Relacionats