ACN Barcelona – El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha carregat contra els escenaris macroeconòmics “conservadors i molt garrepes” d’institucions com l’Airef i el Banc d’Espanya que s’utilitzen per criticar les polítiques del govern espanyol, com ara la reforma de les pensions. En una intervenció a la Reunió Anual del Cercle d’Economia, s’ha dirigit als crítics que demanen “avançar les mesures restrictives 30 anys basats en aquests escenaris” de les institucions, que s’equivoquen “constantment”. “Si fossin a la meva cadira, s’ho pensarien tres vegades”, ha dit. Escrivá ha defensat que els canvis introduïts han “abordat” els problemes de sostenibilitat del sistema de pensions de la dècada del 2030 i 2024.
“És difícil trobar polítiques públiques que hagin passat més filtres”, ha insistit.
El ministre ha subratllat que els canvis introduïts han permès millorar el “brindis al sol” de la reforma del PP del 2013, que no es va arribar a aplicar mai, però va generar “un problema de credibilitat internacional” per l’Estat.
Escrivá ha defensat que Espanya té una estructura de costos laborals inferiors a la mitjana europea, fet que deixa marge a les empreses per pagar més per les cotitzacions sense deixar de ser competitius. En concret, ha detallat que el cost laboral agregat a l’Estat és de 23,4 euros i que el 2050, amb la reforma plenament en vigor, seria de 23,8 euros, encara per sota dels 30,3 euros d’Europa.
En aquest sentit, el titular de Seguretat Social ha assegurat l’edat de jubilació -67 anys el 2027- és “acceptable” i ha assenyalat que l’objectiu ha de ser que aquesta sigui l’edat efectiva. Escrivá ha reiterat que “no hi ha un problema de competitivitat” per les empreses arran de la reforma i ha criticat que es facin servir estudis del 1996 quan “Espanya era una economia bastant tancada”.
D’altra banda, el ministre ha reivindicat la “gran contribució” de la reforma laboral aprovada fa un any per reduir els acomiadaments i augmentar la flexibilitat interna dins de les empreses, amb la figura dels ERTO.