Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

ERC manté el ‘no’ a prorrogar l’estat d’alarma després de celebrar nous contactes amb el PSOE

ACN Barcelona.-Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) manté el ‘no’ a una nova pròrroga de l’estat d’alarma després d’haver-se reunit amb el PSOE sense que s’hagin produït avenços. Segons fonts republicanes, […]

Avatar
Agències 18/05/2020

ACN Barcelona.-Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) manté el ‘no’ a una nova pròrroga de l’estat d’alarma després d’haver-se reunit amb el PSOE sense que s’hagin produït avenços. Segons fonts republicanes, la formació es mantindrà en el ‘no’ si no es produeixen canvis i el PSOE admet algunes de les peticions d’ERC per donar suport al decret. Els republicans insisteixen en acabar amb el “comandament únic”, que la presa de decisions del desconfinament la pugui liderar la Generalitat i es “recuperin les competències”. Les mateixes fonts han explicat que a les negociacions s’ha avançat en la possibilitat que el govern espanyol permeti als ajuntaments destinar el superàvit a iniciatives socials per combatre la crisi derivada de la covid-19.

Durant la roda de premsa després de l’executiva d’ERC d’aquest dilluns, la secretària general d’ERC, Marta Vilalta, ha mantingut el ‘no’ d’ERC a una nova pròrroga de l’estat d’alarma però ha concretat que continuaran les negociacions amb el PSOE i els ha emplaçat a “esforçar-se més” . “Reitero que no es donen les condicions per poder assumir un canvi” (de posició), ha subratllat. Ha detallat que les converses amb el PSOE tot i ser “cordials” i “sinceres” no són “suficients” i que els republicans treballaran les esmenes per quan el govern espanyol tingui enllestit l’esborrany sobre el decret de l’estat d’alarma. Sense negociació conjunta amb JxCatVilalta ha dit que no s’està produint una negociació conjunta entre ERC, JxCat i el PSOE, malgrat compartir “part” de l’estratègia i objectius. Des d’ERC han dit que el Govern ha de poder decidir, tal com ho feia abans que es decretés l’estat d’alarma. Preguntada sobre la iniciativa de JxCat perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, sigui reconegut com autoritat competent en la presa de dedicions pel desconfinament, Vilalta ha dit que les decisions han de ser preses pel Govern amb Torra al capdavant i que els consellers competents puguin prendre les decisions que afectin la ciutadania. La portaveu d’ERC ha afirmat que la Generalitat ha de fer ús de les competències i la capacitat per dirigir el desconfinament del territori des de la “proximitat” i “l’expertesa”. Sobretot, davant d’un “comandament únic des de la distància, que no respon a les necessitats de la gent”. A banda de recuperar la capacitat de decisió des de Catalunya, Vilalta ha demanat que aquesta sigui l’última pròrroga i que, per preparar la legislació de cara a futures pandèmies, es modifiqui l’actual norma de salut pública i aquelles que afecten la mobilitat perquè hi hagi altres “eines” per protegir a la ciutadania “sense afectar els drets fonamentals”. Finalment, han tornat a incidir en les mesures socials i d’impulsar un permís retribuït i compartit entre pares i mares per conciliar. També en la petició perquè els ajuntaments puguin utilitzar el superàvit per impulsar mesures socials. Una de les qüestions que sí que comparteixen amb JxCat és la demanda de reunir la taula de diàleg amb l’Estat. Durant la roda de premsa, ERC ha aprofitat per tornar a reclamar la convocatòria de la taula de diàleg “perquè el conflicte polític segueix existint”. Vilalta ha dit que falta concretar com es poden tornar a asseure a la taula per reprendre la qüestió. Ha reivindicat que no són dos debats deslligats el de resoldre el conflicte polític i la recuperació de la covid-19. La republicana s’ha mostrat convençuda que comparteixen el “compromís” amb el PSOE de reunir “ben aviat” la taula.