Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

ERC creu que la gestió de la pandèmia demostra que l’estat espanyol no és “útil” per a la ciutadania

ACN Barcelona.-La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dimecres que la gestió de la crisi de la covid-19 ha demostrat de forma “cruel” que l’estat espanyol “no […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Barcelona.-La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dimecres que la gestió de la crisi de la covid-19 ha demostrat de forma “cruel” que l’estat espanyol “no serveix” als catalans perquè no és “útil” en no fer front als “reptes globals”. Durant el ple monogràfic sobre el coronavirus, Vilalta ha dit que el govern espanyol va descartar des d’un inici impulsar mesures que podrien haver suposat un “canvi substancial” en el model econòmic i social de l’Ibex 35. “L’autoconsiderat govern més progressista de la història potser aviat n’haurem de dir el més decebedor”, ha apuntat. La republicana ha tornat a insistir en el diàleg i la negociació per “forçar l’Estat a moure’s” i ha dit que la taula de diàleg és “imprescindible”.

La portaveu d’ERC ha argumentat que la formació no renunciarà a “cap espai de poder o d’influència” i que volen “forçar l’Estat a moure’s”. Després de dir que la taula de diàleg és “imprescindible” ha manifestat que ERC no renunciarà a “cap espai de poder” per construir el futur que els catalans mereixen. Al llarg de la intervenció, Vilalta ha reclamat aprofitar l’etapa de reconstrucció social i econòmica que ha de precedir la pandèmia per “transformar” i “tombar” els “vicis” del règim del 78, “hereu del franquisme” i amb “impunitat” per la monarquia”. “Volem un canvi en la manera de fer”, ha destacat. Ha aconsellat aprofitar el moment per establir les “bases de la reconstrucció” i els “fonaments” de la república catalana. “Hem d’aprofitar que tenim l’oportunitat per posar els fonaments de la Catalunya republicana. Volem un país lliure, net, just i això només és possible en una república”, ha assegurat. “Necessitem ara reconstruir el país, i això només és possible amb consecució d’un Estat. Volem, a més, que la reconstrucció inclogui la resolució del conflicte català i això passa per apel·lar als grans consensos de país com l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia per la causa general contra l’independentisme”, ha conclòs. Ha defensat que en un futur no es pot caure en els “mateixos errors” com les retallades o la recentralització i que la pandèmia amenaça que s’aprofundeixi en la “regressió de drets civils, polítics i socials”. Vilalta ha dit que el seu grup aposta per la democràcia, la llibertat, la redistribució de la riquesa, l’enfortiment de l’estat del benestar, internacionalització, l’exercici del dret a l’autodeterminació i el compromís internacional. Per tot plegat, ha dit que s’ha constatat que amb les “actuals eines” no són “suficients” per lluitar contra una crisi i les seves conseqüències i ha presentat la república catalana com una “única” alternativa. Ha lamentat que amb la gestió de la crisi sanitària l’estat espanyol hagi estat “ineficaç” i la Unió Europea no hagi estat a l'”alçada”.