Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024
Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024

Entitats ecologistes demanen recuperar el Departament de Medi Ambient amb rang de Vicepresidència

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Diverses entitats ecologistes demanen recuperar el Departament de Medi Ambient i fer-ho amb rang de Vicepresidència en el nou Govern que es constitueixi després del 12-M. En un manifest conjunt, les entitats denuncien que els darrers anys hi ha hagut una gestió “erràtica” de l’aigua, així com la manca d’una política d’impuls d’energies no renovables “no especulatives”, entre altres. Consideren que Catalunya ha patit una “greu anomalia” en haver eliminat el 2010 la conselleria de Medi Ambient. L’absència d’aquesta, apunten, ha contribuït “a un llarg període de retrocés ambiental”. Per tot plegat, reclamen a les formacions que concorren al 12-M que es manifestin “clarament” sobre la seva petició.

“La manca d’una conselleria de Medi Ambient independent, amb capacitat de prendre mesures efectives i rellevants per resoldre els reptes que tenim com a país, agreuja encara més la greu crisi ambiental”, diuen en el manifest, impulsat per Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció, la Xarxa per la conservació de la Natura (XCN), SEO Birdlife i DEPANA.

Publicitat

Insisteixen que cal recuperar el Departament de Medi Ambient “per responsabilitat, per justícia ambiental i social” i per aplicar aquesta perspectiva a tota l’acció del govern. “No podem tornar a cometre els errors del passat recent, on les competències ambientals, o bé han estat repartides en diversos Departaments, o bé s’han incorporat en Conselleries on les competències de Medi Ambient s’han subordinat a d’altres antagònicament incompatibles com les de l’Agricultura productivista (Agroindústria) o l’Urbanisme expansionista”, diuen.

També demanen que el Departament de Medi Ambient i la Vicepresidència estiguin dotats dels recursos humans i econòmics necessaris i suficients per resoldre els reptes als quals hauran de fer front.

En el context actual, les organitzacions defensen que s’ha posat de manifest la necessitat “d’un canvi radical que no es limiti a reduir l’impacte del sistema productiu, sinó que pugui fer front als desafiaments globals del canvi climàtic i la construcció de nous models socials, econòmics i ecològics”.

En el manifest difós també critiquen la “pèssima gestió de l’aigua”, “la pèrdua constatada” de biodiversitat, l’augment de la contaminació, “la incapacitat” per evitar el creixement dels residus i el “descontrol en la gestió, el creixement i l’especulació urbanística”. A més a més, assenyalen els impactes d’un model turístic i d’un sistema d’agroindústria i ramaderia “insostenibles” i denuncien una manca d’inversions en mobilitat sostenible i transport públic.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió